Na kvásek (omládek):
100 g vlažné vody
1 rovná lžička medu (sladěnky)
130 g hladké mouky
25 g čerstvého droždí
Dále:
70-90 g vody
2 lžíce rumu
50 g cukru
2 vanilkové cukry (balení po 20 g)
1/2 rovné lžičky soli
80 g změklého másla
340 g hladké mouky
80 g kandovaných brusinek (rozinek)
50 g kandovaného ovoce (např. třešně)
100 g kandované citronové kůry (nebo pomerančové)
50 g drobně nasekaných mandlí
Na potření a posyp:
rozpuštěné máslo
moučkový cukr
Suroviny na kvásek (omládek) dobře promísíme a zakryté necháme kynout 60 minut.K vykynutému přidáme ostatní suroviny a uhněteme pevnější těsto, které bude asi 90 minut kynout. Během kynutí těstu velmi prospěje, pokud ho jednou nebo dvakrát promísíme.Dobře vykynuté těsto propracujeme a rozdělíme na 16 dílků, ze kterých vytvarujeme malé bulky. Každý bochánek pak v sekaných mandlích prsty zlehka rozmáčkneme na mailčký ovál se středem tenčím a okraji silnými (jeden z nich je silnější, tlustší, než ten druhý).Slabší okraj přehneme přes střed k silnějšímu a složený střed promáčkneme prsty (přimáčkneme vrstvy těsta k sobě), aby se štolička nerozvinovala. (Vnitřek štoličky je bez sekaných mandlí, vnější strana je v nich oválená, tlakem kousky mandlí vtisknuty do těsta.)Štoličky necháme na plechu s pečicím papírem nakynout téměř na dvojnásobek velikosti, potřeme je máslem a upečeme (200 °C/asi 17-20 minut).Ještě horké potřeme znovu rozpuštěným máslem a bohatě pocukrujeme moučkovým cukrem.
Štoličky se dají upéct i v máslem dobře vymazaném hrnku (jako na fotografii).
Váleček těsta vložíme do hrnku, necháme tak vykynout i upéct. Peče se tak vlastně v obalu (ve formě) pomaleji a bude muset pobýt v troubě o pár minut déle, než malé štoličky. Povrch upečené štoly v hrnku také potřeme máslem a pocukrujeme a po krátkém prochladnutí štolu z hrnku opatrně vyklepneme. Než dobře vychladne, hrnek umyjeme a vysušíme, vložíme do něj zpátky zcela studenou a vydýchanou štolu, zlehka ji znovu pocukrujeme a takto i s hrnečkem zabalíme do celofánu a zavážeme mašlí. Nádherný, jedlý dárek pro milého člověka je hotov.
Tento a další moje recepty najdete na http://www.pekarnomanie.cz
Autor: cathleen (Iva Trhoňová) | |
Datum vložení: 18.11.2020 08:16 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz