500 g hladké mouky
100 g krupicového cukru
100 ml oleje
225 ml vlahého mléka
špetka soli
citronová kůra
20 g (půl kostky) droždí
+ 1 malé vejce na potření
Maková náplň:
150 g mletého máku
80 g cukru moučka
1 vanilkový cukr
120 ml horkého mléka
citronová kůra
lžíce rumu
Do proseté mouky přidáme nastrouhané droždí, cukr, sůl, kůru a promícháme. Přilijeme olej a postupně mléko, promícháme, přendáme na vál a zpracujeme těsto - nedáváme kynout. S těstem se hezky pracuje, nelepí se a je vláčné.Ihned vytvoříme závin - polovinu těsta rozválíme, potřeme 1/2 makové nádivky, smotáme a nakrájíme na trojúhelníky. Přendáme na plech vyložený podložkou nebo papírem na pečení.
Stejně uděláme i druhou polovinu těsta nebo pomocí lžíce uděláme 12-15 bochánků, roztáhneme do placičky. Na každou dáme plnou lžičku náplně, zabalíme bochánek a přendáme na plech.Zapneme troubu na 180° C a než se ohřeje, vše připravené na plechu dostatečně nakyne. Rozkvedláme vidličkou v hrnečku vejce a před vložením do trouby trojhránky nebo bochánky potřeme vejcem, kdo chce, může přidat i drobenku, ale není nutná. Pečeme dorůžova cca 15 minut (podle trouby- hlídáme). Hotové necháme vychladnout a lehce poprášíme moučkovým cukrem.
Autor: Marie Svarcova | |
Datum vložení: 21.11.2020 11:42 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz