Těsto na 15 koláčů:
250 g hladké mouky
125 ml mléka
10 g čerstvého droždí
30 g cukru krupice
2 žloutky
špetka soli
kůra z 1 citronu nebo citronový olej
100 ml rostlinného oleje
Tvarohová náplň:
200 g tučného tvarohu v kostce (ne ve vaničce)
100 g smetanového sýra typu Lučina, Palouček
1 menší vejce
2-3 lžíce cukru krupice (dle chuti)
1 lžíce kukuřičného škrobu nebo vanilkového pudingu
kůra z 1 citronu
Drobenka:
80 g polohrubé mouky
50 g cukru krupice
50 g másla nebo sádla
Mléko, droždí, cukr a 20 g hladké mouky nechat v teplém mléce vzejít v kvásek.
Jakmile je kvásek vykynutý, zamíchat do něj žloutky s olejem, přidat citronovou kůru a směs vlít do mísy s moukou a solí. Vypracujeme hladké a nelepivé těsto. Po vykynutí ještě jednou vymísíme a necháme znovu těsto vykynout.Z vykynutého těsta uděláme 15 bochánků, které vyválíme na kulatou placku. Naplníme tvarohovou náplní, zabalíme a můžeme znovu jemně vyválet nebo jen tak rozplácnout do kulaté placky. Potřeme povidly, marmeládou, kdo čím chce. Potřeme okraje vajíčkem nebo tukem (máslo, sádlo), zasypeme drobenkou.Dáme péct asi na 190 stupňů 15 minut. Po upečení potřeme okraje i s drobenkou rozpuštěným máslem s rumem. Koláče jsou jemné a vláčné i druhý den.
Autor: Napalsko (Helena Gavendová) | |
Datum vložení: 23.11.2020 19:36 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz