Těsto:
450 g polohrubé mouky
1 špetka soli
4 lžíce cukru
40 g čerstvého droždí
200 ml mléka
50 ml oleje
2 žloutky
Náplň:
200 g mletého máku
100 ml mléka
100 g švestkových povidel
cukr (podle chuti)
trochu skořice
Na potření:
1 bílek
Mléko, droždí, cukr a 20 g hladké mouky necháme v teplém mléce vzejít v kvásek.
Jakmile je kvásek vykynutý, zamícháme do něj žloutky s olejem, směs vlijeme do mísy s moukou a solí. Vypracujeme hladké a nelepivé těsto. Po vykynutí ještě jednou vymísíme a necháme znovu těsto vykynout.Do vařícího mléka nasypeme mák a krátce povaříme. Vmícháme povidla, případně podle chuti můžeme dosladit, přidat trošku mleté skořice. Nádivka nesmí být řídká, radši hustější, tak, aby se dala roztírat.Nakynuté těsto rozdělíme na čtyři stejné části a každou rozválíme na kruh.
První těstovou placku položíme na plech s papírem na pečení a potřeme třetinou makové nádivky. Přikryjeme druhou plackou, potřeme druhou třetinou nádivky a totéž ještě jednou zopakujeme. Nahoru položíme čtvrtou placku.Skleničkou vyznačíme uprostřed kolečko a od něho směrem ke kraji kruhu rozkrájíme na 16 stejných částí.
Vezmeme dva sousední proužky a otočíme je směrem od sebe (na opačné strany) o 180°. To uděláme celkem osmkrát, s každou dvojicí nakrájených proužků.
Necháme ještě asi 10 minut nakynout.Troubu nahřejeme na 180 °C.Rozmícháme bílek a potřeme ním povrch koláče. Kolem koláče dáme dortový kruh, který vymažeme olejem. Kruh dáváme proto, aby se koláč při pečení pěkně nafoukl do výšky.
Pečeme asi na 180-190 °C 30 minut.
Po upečení můžeme potřít rozpuštěným máslem s rumem. Dodá koláči výbornou chuť a jemnost.
Autor: Napalsko (Helena Gavendová) | |
Datum vložení: 23.11.2020 20:33 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz