2 velká jablka
1 hrnek mletého máku
1,5-2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru krupice
2 vejce
0,5 hrnku slunečnicového oleje
1 hrnek mléka
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
1 špetka soli
citronová kůra
1 troška mleté skořice
tuk na vymazání plechu
mouka na vysypání plechu
Troubu předehřejte na 170 °C.Jablka očistěte, oloupejte a na hrubém struhadle nastrouhejte.Na těsto nejprve vymíchejte metličkami vejce s oběma cukry do pěny.Pak přidejte nastrouhaná jablka, mletý mák, prášek do pečiva, sůl, olej a mléko. Vše promíchejte.Postupně vmíchejte i mouku. Nejprve 1,5 hrnku, případně opatrně dosypávejte. Těsto by nemělo být příliš hutné.Množství těsta je na velkou dortovou formu (bude vyšší) nebo menší plech cca 23x40 cm.Formu nebo plech předem vymažte máslem a vysypte moukou nebo vyložte pečicím papírem.Pečte 45-60 minut na 160 °C. Zapíchněte do moučníku špejli, když bude po vytažení suchá, je upečeno.Měli byste vědět, že makovec bude ještě lepší až druhý den, pokud vydržíte.
Pamatujete si z obchodů ten vláčný makovec v kulaté hliníkové formě? Mně tenkrát strašně chutnal. Nedávno jsem si na něj vzpomněla a vybavila si, že mi kolikrát mezi zuby uvízl kousek jadřince z jablka. A řekla jsem si, že vlastně tu jeho vláčnost, kterou jsem milovala, mu v těstě dodávala jablka. A tak jsem zapátrala a dopídila se k receptu. Dokonce jsem u tchýňky našla i tu hliníkovou formu.
Moje recepty a ostatní fotografie najdete na https://inkitchenopen.blogspot.com/
Autor: 1974andrea (Andrea Motlíková) | |
Datum vložení: 30.11.2020 18:01 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz