500 g hladké mouky
150 g másla
130 g cukru krupice
250-300 ml mléka
2 lžíce vlažného mléka
30 g čerstvého droždí
3 žloutky
1 lžička soli
250 g rozinek
mandle
1 vejce (na potření)
Nejprve připravíme kvásek. Rozdrobíme droždí, přidáme jednu lžíci cukru a vymícháme tekutou kaši. Přidáme 2 lžíce vlažného mléka a necháme trochu vykynout (zhruba 10 minut)Smícháme mouku, rozpuštěné máslo, cukr, mléko, žloutky, sůl a kvásek. Ke konci míchání přidáme rozinky. Těsto necháme 1-1,5 hodiny kynout na teplém místě.Plech vyložíme pečicím papírem.Poté těsto rozdělíme na tři díly. Největší díl rozdělíme ještě rovnoměrně na tři díly. Upleteme první cop - základ vánočky.Druhý díl těsta rozdělíme taktéž na tři díly a upleteme cop.Nejmenší díl těsta rozdělíme na dvě části a zapleteme do copu.První cop přeneseme na plech a uprostřed vytvoříme dlaní rýhu, do které vložíme druhý cop.Opět vytvoříme dlaní uprostřed podélnou prohlubeň a vložíme třetí cop.Vánočku potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi.Plech vložíme do trouby. Pečeme na 160-170 °C zhruba 1 hodinu.
Autor: Petul_Kadl (Petra Moberg) | |
Datum vložení: 19.12.2020 15:35 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz