125 g změklého másla
130 g cukru moučka
1 vanilkový cukr
3 vejce
200 ml mléka
150 g hladké mouky
150 g polohrubé mouky
špetka soli
2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
čerstvě strouhaná citronová kůra
4 lžíce citronové šťávy
Mléko lze nahradit zakysanou smetanou a podmáslím (po 75 g od každého nebo 100 g zakysanky a 50 g podmáslí)
Krém:
230 g mascarpone
1 lžíce cukru moučka
1 lžíce citronové šťávy
Změklé máslo s cukry utřete do pěny, po jednom zašlehávejte vajíčka, pozor, srazí se to, ale po přidání mouky se těsto spraví. Přidejte citronovou šťávu, postupně přilévejte mléko a přimíchávejte mouky smíchané s kypřicím práškem, solí a strouhanou citronovou kůrou.Umíchané těsto nalijte do formy vyložené pečicím papírem nebo vymazané máslem a vysypané polohrubou moukou.Pečte v předem nahřáté troubě na 180 °C, dokud špejle zapíchnutá do těsta nebude po vytažení suchá. Pokud se vám zdá, že vršek se peče rychleji, přikryjte ho alobalem a dopečte.Upečený chlebíček vyndejte z trouby, nechte chvíli chladnout na mřížce, poté překlopte na tác. Na vychladlý chlebíček naneste krém z mascarpone.Mascarpone krém - v misce ušlehejte mascarpone s vrchovatou lžící moučkového cukru, přimíchejte lžíci citronové šťávy. Vymíchaný krém navrstvěte na chlebíček a dozdobte strouhanou kůrou z citronu, limetky nebo lístky máty.
https://www.paniruzickova.cz/Do-hrnku-b21523.htm
Autor: paniRuzickova (Iva Růžičková) | |
Datum vložení: 02.01.2021 07:08 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz