Těsto:
250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
1 špetka soli
250 ml vlažného mléka (podle potřeby)
1 žloutek
100 g rozpuštěného vlahého másla (nebo sádla)
80 g cukru moučky
1 vanilkový cukr
21 g čerstvého droždí (1/2 kostky)
2 lžíce rumu
Náplň:
250 g mletých vlašských ořechů
200 ml mléka
150 g cukru podle chuti, část lze nahradit pikantní zavařeninou)
citronová kůra
4 lžíce rumu
piškotová drť (je-li třeba)
Dále:
máslo do pekáčku (nebo olej)
moučkový cukr s vanilkou na posypání
Mouky nasypeme se solí a cukry do mísy, promícháme a uděláme uprostřed důlek, do kterého rozdrobíme droždí To zalijeme částí mléka s rumem a promícháme v řídkou kašičku. Z té necháme v teple pod utěrkou vzejít kvásek, ke kterému následně přidáme žloutek, zbylé mléko a máslo.Vše řádně promícháme a vařečkou vypracujeme hladké, nelepivé těsto, které necháme opět v teple a pod utěrkou odpočinou, kynout.Mleté ořechy nasypeme do kastrolku, ochutíme citronovou kůrou, rumem, osladíme, přilijeme mléko a na mírném ohni krátce povaříme. Pokud by náplň byla příliš řídká, můžeme ji zahustit piškotovou drtí. S tím ale počkáme až po zchladnutí, kdy náplň houstne. Výborné je část cukru nahradit pikantní marmeládou, dá náplni šmrnc.Vykynuté těsto opět jemně propracujeme, rozdělíme na stejně velké dílky, které zploštíme. Do jejich středu nandáme zchladlou ořechovou náplň, buchtičky pevně uzavřeme a spojem klademe do máslem nebo olejem vymazaného pekáčku.Takto připravené buchty necháme ještě krátce odpočinout, postačí tak 15 minut a poté vložíme do předehřáté trouby na 180 °C.Pečeme v předehřáté troubě 5-7 minut, poté teplotu snížíme na 160-170 °C a dopečeme dozlatova. Doba pečení cca 25-30 minut.Před podáváním můžeme buchty pocukrovat moučkovým cukrem s vanilkou.
Pokud se vám nechce dělat s ořechovými buchtičkami, můžeme těsto rozválet, potřít náplní, zavinout a upéct jako závin.
Autor: recepty73 (Jiří Jirka) | |
Datum vložení: 03.01.2021 19:17 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz