Těsto:
250 g hladké mouky
200 g polohrubé mouky
80 g rozpuštěného vlažného másla
1 špetka soli
200 ml vlažného mléka (podle potřeby)
2 žloutky
5 lžic rumu
30 g čerstvého droždí
citronová kůra (dle chuti)
20 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
Dále:
olej na smažení
moučkový cukr
vanilka
mletá skořice (nemusí být)
Mouky smícháme v míse, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, nasypeme cukr krupici a nalijeme část mléka. Trochu mléko zamícháme na řídkou kašičku a necháme vzejít kvásek.Pak přidáme do mouky sůl, ke kvásku vlažné máslo, rum, kůru, vanilkový cukr, žloutky, zbytek mléka a dobře promícháme. Mícháme tak dlouho, než se těsto přestane lepit na stěny mísy. Pak necháme kynout v teple pod utěrkou cca 45 minut.Z vykynulého těsta ukrajujeme kousky, které na pomoučněném nebo pomaštěném stole vyválíme do slabých válečků, které přehneme na polovinu a konce smotáme do spirály.Opět necháme na stole krátce kynout, poté smažíme ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje (ne příliš zprudka) dozlatova, z obou stran.Hotové odkládáme na ubrousek, který odsaje přebytečný olej. Vlažné sypeme nebo obalujeme moučkovým cukrem, který můžeme ochutit vanilkou nebo skořicí.
Milovníci rozinek, mandlí či ořechů je mohou do těsta vmíchat na menší kousky nasekané.
Kdo rád méně sladké, stačí když pletýnky jen posype cukřenkou nebo přes cedníček moučkovým cukrem, dle libosti ochucený vanilkou či skořicí. Naopak, kdo raději sladké více, obalí v cukru celé pletýnky. Čím více budou teplé, tím více se na ně cukr nalepí, takže postačí za vlažna.
Autor: recepty73 (Jiří Jirka) | |
Datum vložení: 21.01.2021 09:56 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz