1 kg jablek
5 větších vajec (nebo 6 menších)
1 citron (citronová kůra a šťáva)
160 g cukru krupice (množství dle chuti jablek)
1 rovná lžíce skořice (množství dle chuti)
100 ml oleje
100 ml vody
400 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
máslo na vymazání plechu
hrubá mouka na vysypání plechu
Jablka oloupeme, zbavíme jadřince a pokrájíme na menší kostičky či nudličky, dáme do mísy a zakapeme citronovou šťávou z jednoho citronu.Včas zapneme nahřívat troubu na 170 °C. Plech vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.Ve větší míse vyšleháme vejce s cukrem do pěny, přidáme citronovou, jemně nastrouhanou kůru, skořici, olej, vodu a promícháme.Přisypeme mouku prosátou s práškem do pečiva, dobře promícháme, přisypeme připravená jablka a ode dna dobře promícháme, aby se kostičky jablek řádně obalily těstem.Těsto přemístíme do máslem vymazaného a hrubou moukou vysypaného většího hlubokého plechu. Uhladíme do roviny a vložíme do předehřáté trouby na 170 °C péct dorůžova.Upečení vyzkoušíme vpíchnutím špejle (po vytažení z těsta musí zůstat špejle čistá, suchá, bez zbytků těsta).Po zchladnutí, před podáváním, postačí koláč jen lehce pocukrovat moučkovým cukrem. Kdo chce, může koláč polít čokoládovou polevou, posypat kokosem nebo ořechy.
Další variantou může být i koláč / buchta posypaná před pečením drobenkou.
Autor: recepty73 (Jiří Jirka) | |
Datum vložení: 21.01.2021 19:21 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz