Těsto:
200 g změklého másla
120 g hnědého cukru
4 vejce
250 g polohrubé mouky
1 sáček kypřícího prášku do pečiva
150 g nasekaných lískových oříšků
6 menších hrušek
4 lžíce rumu
3 lžíce kakaa
2 lžíce mléka
skořice
Na koláč:
4 menší hrušky
hnědý cukr
2 hrsti lískových oříšků
Nejprve oloupeme šest hrušek, přepůlíme, vyřízneme jaderník a hrušky nakrájíme na kostičky. Dáme je do misky a zalijeme rumem. Necháme chvíli marinovat.Změklé máslo našleháme s cukrem do pěny, pak postupně po jednom přišleháme vejce.
Přidáme mouku promíchanou s kypřícím práškem, posekané oříšky a nakonec už jen lehce vmícháme marinované hruškové kostičky i s rumem a šťávou, kterou pustily.Dortovou formu vyložíme pečícím papírem, boky formy potřeme máslem. Do formy rozetřeme polovinu těsta. Do druhé poloviny těsta dobře vmícháme kakao, mléko a skořici. Tmavé těsto opatrně natřeme na světlé těsto ve formě.Čtyři hrušky, které jsme nechali na obložení koláče, přepůlíme, oloupeme, vyřízneme jádřince a každou půlku nahoře několikrát mělce nařízneme. Půlky hrušek naklademe dokola nahoru na těsto. Každou půlku hrušky lehce posypeme hnědým cukrem.
Asi dvě hrsti oříšků nasekáme nožem nahrubo a nasypeme na povrch koláče.Formu vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme asi 45 minut.
Před podáváním necháme koláč zcela vychladnout.
Inspirace na Labužník. cz
Autor: Angel 666 (Jitka K.) | |
Datum vložení: 24.01.2021 20:26 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz