180 g bílků (přibližně 6 kusů)
360 g cukru krupice (nebo krystal)
15 ml citronové šťávy
1 lžička vanilkového extraktu
Předehřejeme troubu na 120 °C. Bílky šleháme při střední rychlosti do částečného zpevnění. Jakmile tvoří tzv. měkké špičky, začneme postupně přidávat cukr.Zvýšíme rychlost a šleháme, dokud není sníh krásně hladký, pevný a lesklý. Špičky se nesmí ani pohnout, ale pozor, ať sníh nepřešleháme. Krátce, ale důkladně vmícháme citron a vanilku.Nyní záleží, jakou formu chceme dortu dát. Buď můžeme udělat klasický dort. Těsto rozprostřeme na plech s pečicím papírem ve tvaru kruhů dle libosti. Těsto netřeba nijak uhlazovat, Pavlova si přímo žádá nedokonalosti. Také můžeme udělat mini verze, ty se většinou na plech stříkají cukrářským sáčkem s ozdobnou špičkou. Zespodu papíru nakreslíme kruh o průměru 25-30 cm. Poté uděláme 8-10 hromádek těsta, které lžící dotvarujeme.Vložíme do trouby, snížíme teplotu na 100 °C a pečeme 1 hodinu. Poté vypneme a Pavlovu necháme v troubě přibližně hodinu ,,dojít".Po vychladnutí potřeme vyšlehanou šlehačkou, ozdobíme ovocem a necháme pár hodin odležet v lednici. Dokonalá Pavlova musí zvenku křupnout a uvnitř být vláčná.
Pavlovu nikdy neplníme krémy na tzv. ,,vodní" bázi (obsahující tvaroh, jogurt, zakysanou smetanu apod.). Ideální je vyšlehaná smetana s trochou mascarpone, které šlehačku zpevní a ta poté udrží stabilitu i bez ztužovačů. Taktéž nikdy nesmí přijít do přímého kontaktu s ovocem či ovocnou šťávou, opět by začala vlhnout a téct.
Pavlovu skladujeme v lednici max 24 hod, poté může začít příliš vlhnout. Pokud ji ale potřete čokoládou a teprve potom navrstvíte krém, vydrží Pavlova v lednici i 48 hod.
* Má FB stránka: https://www.facebook.com/miskakulicka.cz
![]() |
Autor: MiskaKulicka (Míša) |
![]() |
Datum vložení: 01.02.2021 08:31 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2025 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz
Všeobecné obchodní podmínky | Zásady ochrany soukromí | Cookies zásady