150 g másla
125 g cukru krupice
3 vejce
55 ml plnotučného mléka
25 ml pomerančové šťávy
250 g mletého máku
80 g vlašských ořechů
špetka soli
Citronový krém:
2 žloutky
30 g másla
1 větší chem. neošetřený citron
40 g cukru krupice
Odvažte 85 g cukru, přidejte na kostičky nakrájené změklé máslo a vyšlehejte do pěny, postupně po jednom zašlehávejte žloutky. Do našlehané žloutkové směsi opatrně vmíchejte mléko, pomerančovou šťávu a mák promíchaný s mletými ořechy.K bílkům přidejte špetku soli a vyšlehejte sníh. Jakmile začne houstnout a tvořit špičky, přisypávejte zbytek cukru (40 g) a šlehejte, dokud nebude sníh bílý a pevný. Ušlehaný sníh opatrně po částech zapracujte do makového těsta.Dortovou formu vyložte pečicím papírem popř. vymažte máslem a vysypte mletým mákem. Pomocí stěrky nalijte těsto do formy. Pečte v předem nahřáté troubě na 180 °C asi 40 minut. Makovec je upečený ve chvíli, kdy špejle zapíchnutá dovnitř bude po vytažení suchá. Makovec vyndejte z trouby a nechte ho ve formě vychladnout.Citronový krém:
V misce promíchejte metličkou žloutky, cukr, najemno nastrouhanou citronovou kůru a šťávu z poloviny citronu a ve vodní lázni směs zahřívejte. Metličkou stále míchejte, až vznikne hustý krém, trvá to asi 8 minut. Krém odstavte a postupně do něj pozvolna zašlehávejte po menších kouscích máslo.Vychladlý makovec vyjměte z formy a naneste na něj citronový krém.
https://www.paniruzickova.cz/Namakany-citron-novy-...
Autor: paniRuzickova (Iva Růžičková) | |
Datum vložení: 06.02.2021 22:29 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz