Piškot:
5 vajec
6 lžic cukru krupice
6 lžic polohrubé mouky
3 lžíce strouhaných ořechů
3 lžíce horké vody
špetka soli
špetka kypřícího prášku
Krém:
500 ml mléka
1 vanilkový pudink
1 lžíce cukru
1 máslo
3 -4 lžíce moučkového cukru
2 lžíce kakaa
Dále:
trochu rumu
1 balení cukrářských piškotů
2 lžíce rybízové marmelády
na dokončení 400 ml ušlehané šlehačky
nebo čokoládovou polevu
Nejprve uvaříme pudink dle návodu na obalu a necháme za občasného promíchání vychladnout.
Oddělíme žloutky od bílků do dvou misek. Zapneme troubu na 180°C a necháme předehřát.Ušleháme z bílků se špetkou soli tuhý sníh, poté žloutky s cukrem vyšleháme do bílé pěny a postupně přidáváme horkou vodu. Do ušlehané pěny přidáme ořechy, prosátou mouku smíchanou s práškem, vmícháme polovinu sněhu, pak přidáme druhou polovinu a ručně metličkou zlehka zapracujeme. Přendáme na plech vyložený podložkou nebo pečícím papírem a dáme péct dorůžova (podle trouby asi 10 minut). Hotový piškot necháme vychladnout.Na krém ušleháme máslo s cukrem a za stálého šlehání přidáváme vychladlý pudink. Vzniklý krém rozdělíme na dvě části a do jedné zašleháme prosáté kakao. Piškotový plát rozkrojíme na poloviny a jednu polovinu nejprve lehce potřeme marmeládou a na ni naneseme bílý krém.Do krému zlehka vtiskneme piškoty a pokapeme je rumem. Na druhý plát natřeme kakaový krém a ten převrátíme na piškoty. Lehce přimáčkneme a dáme vychladit, alespoň na hodinu, ideálně do druhého dne.
Před podáváním ozdobíme šlehačkou nebo čokoládovou polevou a nakrájíme na řezy.
Autor: Marie Svarcova | |
Datum vložení: 21.02.2021 17:08 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz