TopRecepty.cz

Koláče s plněným okrajem


Koláče s plněným okrajem

Suroviny

Těsto:
200 g polohrubé mouky
200 g hladké mouky
1 špetka soli
80 g krupicového cukru
trocha citronové kůry z bio citronu
190-200 g mléka
80 másla (nebo jiného tuku)
1 žloutek
16 g čerstvého droždí
15 g másla na potření okrajů před pečením
Jablečná nádivka:
700 g nahrubo nastrouhaných jablek
cukr
1 špetka skořice
1 vanilkový pudinkový prášek
rozinky
nasekané ořechy
Další možné nádivky:
maková
povidlová
ořechová
tvarohová
Drobenka:
80 g polohrubé mouky
50 g moučkového cukru
50 g másla nebo jiného tuku
Dále:
10 ks višní naložených v rumu na povrch drobenky (není nutné)
máslo
moučkový cukr
vanilkový cukr

Postup

Těsto připravíme nejlépe v domácí pekárně, kam jako první dáme vlažné mléko, rozpuštěné vlahé máslo, žloutek a citronovou kůru. Pak přisypeme prosátou mouku smíchanou se solí, cukr a nahoru rozdrobíme čerstvé droždí. Zvolíme program Těsto.V průběhu přípravy těsta připravíme nádivky dle vlastního výběru. Měly by být dvě, z toho jedna hustější do okrajů. Do okrajů jsou vhodná hustá povidla nebo maková a ořechová nádivka. Tvarohová a jablečná nádivka se zase hodí doprostřed koláčů, jelikož nevyteče.Jablečnou nádivku připravíme tak, že nahrubo nastrouháme jablka a smícháme je s cukrem, skořicí a pudinkovým práškem dle šťavnatosti jablek. Můžeme přidat rozinky a nasekané ořechy.Připravíme drobenku. Smícháme mouku s cukrem, přidáme na malé kousky nakrájené máslo a zpracujeme, dokud nevznikne drobivá směs.Vykynuté těsto vyjmeme z pekárny, položíme na lehce pomoučený vál, rozdělíme na 10 stejně velkých dílů, nejlépe je odvážíme. Zpracujeme je do bochánků a po cca 5 minutách rozválíme do kruhu o průměru cca 16 cm.Z husté nádivky uděláme na těstě kousek od okraje kruh a okraj těsta přes tuto nádivku přehneme - svineme a umačkáme. Uložíme na plech s teflonovou fólií nebo papírem na pečení.Doprostřed do "důlku" dáme druhou náplň, na ni drobenku a nahoru ještě případně vtlačíme višni. Necháme v teple vykynout. Troubu včas rozehřejeme na 180 °C.Okraje koláčů potřeme rozpuštěným vlahým máslem, vložíme do trouby na zhruba 20 minut. Doba pečení je orientační. Po upečení koláče odložíme na mřížku a necháme vychladnout.Nakonec je posypeme moučkovým cukrem, smíchaným s vanilkovým cukrem.

Poznámka

Jak na přípravu těsta bez domácí pekárny: https://www.toprecepty.cz/recept/24963-jak-na-vyro...
Maková nádivka: https://www.toprecepty.cz/recept/64759-makova-napl... nebo https://www.toprecepty.cz/recept/4737-napln-do-kol...
Tvarohová nádivka: https://www.toprecepty.cz/recept/64056-tvarohova-n...
Ořechová nádivka: https://www.toprecepty.cz/recept/45264-orechova-na...
Tento postup tvarování koláčů jsem viděla na polských stránkách s recepty. Vyzkoušela jsem ho s těstem, kde není mnoho tuku, ale můžete samozřejmě použít i jiné těsto vhodné na sváteční koláče. Koláče jsou hodně velké a je tam i hodně nádivky.

autor Autor: Merylas
Datum vložení Datum vložení: 28.02.2021 22:50

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz