520 g hladké mouky
260 g mléka
120 g sádla
80 g krupicového cukru
2 vejce
1 velká špetka soli
30 g čerstvého droždí nebo 1 sáček sušeného (7 g)
Tvarohová náplň:
250 g tvarohu v kostce
50 g moučkového cukru
2 žloutky
10 g kukuřičného škrobu
10 ml rumu
vanilka (dle chuti)
citrónová kůra (dle chuti)
Maková náplň:
180 ml mléka
120 g mletého máku
60 g krupicového cukru
90 g povidel
1 lžíce rumu
1/2 lžičky skořice
máslo na potření pekáče a buchet
Do misky rozdrobíme droždí, přidáme 100 ml vlažného mléka, 1 lžičku cukru a 1 lžičku mouky, odebrané z celkového množství. Vše společně promícháme a necháme vzejít kvásek. Trvá to asi 15 minut.Pokud použijeme sušené droždí, vysypeme ho do misky s vlažným mlékem a necháme 10 minut aktivovat.Do mísy prosejeme zbytek mouky a přidáme vejce, sádlo, zbytek cukru a větší špetku soli. Za pomoci robota důkladně hněteme alespoň 10 minut, až vznikne vláčné nelepivé těsto.Mísu s těstem přikryjeme a necháme na teplém místě kynout asi 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí objem.Mezitím připravíme makovou náplň, aby stihla vychladnout. Do vroucího mléka s rumem vsypeme mák a cukr a za stálého míchání vaříme přibližně 5-10 minut. Poté odstavíme, vmícháme povidla se skořicí a necháme vychladnout.V misce důkladně promícháme tvaroh, moučkový cukr, žloutky, kukuřičný škrob, rum, vanilku a citronovou kůru.Pekáč o velikosti asi 30x40 cm důkladně vymažeme máslem.Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu. Krátce prohněteme a rovnoměrně rozdělíme na 24 kousků. Rukama nebo malým válečkem vytvoříme z těsta placky a do středu každého kousku dáme plnou lžičku náplně. Okraje každé placky důkladně spojíme k sobě, aby v uzlíčku nezůstaly žádné otvory, a vytvarujeme buchty.Troubu rozehřejeme na 180 °C.Vytvarované buchty položíme spojem dolů na vymazaný pekáč a důkladně je ze všech stran potřeme rozpuštěným máslem, aby se po upečení daly dobře oddělit. Mezi jednotlivými buchtami necháváme rozestupy asi 1-2 cm.Pekáč vložíme do trouby, pečeme 10 minut, poté snížíme teplotu na 160 °C a dopékáme dalších 30-40 minut do zlatohněda. Buchty pěkně nabudou a vyplní mezery, takže z pekáčku se na nás usmějí pěkně buclaté tvary.Pekáč vyjmeme z trouby a buchty necháme vychladnout. Před podáváním pocukrujeme.
Sušené droždí rozmícháváme v mléce, abychom aktivovali droždí, které v mléku začne tvořit bublinky. Pokud se to nestane, droždí je špatné a je nutné použít jiné.
* Má FB stránka: https://www.facebook.com/miskakulicka.cz
Autor: MiskaKulicka (Míša) | |
Datum vložení: 02.03.2021 17:00 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz