Těsto:
500 g hladké mouky
100 g polohrubé mouky
60 g cukru moučka
1 lžička soli
42 g čerstvého droždí
300 ml teplého mléka
200 ml oleje
2 žloutky
vejce na potření
Povidlová náplň:
povidla
Tvarohová náplň:
2 kostky tvarohu
1 vanilkový cukr
1 lžíce cukru moučka
1 lžíce rumu
Drobenka:
100 g polohrubé mouky
100 g cukru moučka
100 g másla
Nejdříve si připravíme kvásek z 50 ml teplého mléka, kostky droždí, lžičky cukru a lžíce mouky. Vše ručně rozšleháme a necháme na teplém místě vzejít.V míse smícháme obě mouky, prosejeme, přidáme sůl a zbytek cukru a promícháme.Přidáme vzešlý kvásek, zbytek teplého mléka, olej a žloutky.Vypracujeme vláčné, nelepivé těsto, které zakryjeme potravinářskou folií nebo pomoučíme a přikryjeme utěrkou, aby neoschlo. Necháme cca 45 minut v teple kynout.Než vykyne těsto, připravíme si tvarohovou náplň tak, že tvaroh smícháme s oběma cukry a dochutíme rumem.Na drobenku smícháme mouku, cukr a máslo dohromady.Vykynuté těsto lehce prohněteme a rozdělíme na 30 přibližně stejně velkých kousků.Každý bochánek prsty roztáhneme, naplníme tvarohovou náplní a zabalíme jako vdolek/koláček.Spojem dolů je položíme na plech s pečicím papírem, uprostřed koláčku promáčkneme dolíček a naplníme ho povidly. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme drobenkou.Hotové koláčky necháme na plechu ještě asi 10 minut kynout.Vložíme do předehřáté trouby na 170 °C a pečeme dorůžova přibližně 25 minut.
Autor: Petonka (Petra) | |
Datum vložení: 03.03.2021 17:33 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz