Těsto:
300 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
250 g studeného másla
1 špetka soli
1 vejce
1 lžíce kysané smetany (nebo rumu)
Jablečná náplň:
4-5 velkých jablek
cukr (podle chuti)
1 lžička mleté skořice
1,5 lžíce vanilkového pudinku (prášku)
Na dokončení:
1 vajíčko na potření
3 lžíce strouhanky
1 plátek másla
máslo na vymazání
Připravíme náplň. Jablka zbavíme jadřinců a na hrubém struhadle nastrouháme i se slupkou.Jablka vložíme do kastrůlku, přidáme cukr, skořici, malinko podlijeme vodou a podusíme.
Vanilkový pudink rozmícháme v trošce vody a přidáme do jablek. Za stálého míchání povaříme a necháme vychladnout.Na másle opražíme strouhanku a dáme stranou.Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, cukr, vejce, studené máslo nakrájené na kostičky a smetanu nebo rum.Vše dobře zpracujeme na hladké těsto, zabalíme do fólie a necháme 30 minut v lednici odpočinout.Z těsta odebereme asi třetinu a odložíme stranou, budeme z ní na závěr tvořit mřížky.Koláčovou formu o průměru 28 cm vymažeme máslem. Větší díl těsta vyválíme do kruhu o větším průměru než je průměr formy, aby nám těsto hezky vyšlo i na okraje.Předehřejeme troubu na 180 °C.Formu vyložíme těstem, které prsty upravíme do stran a výše okrajů. Zbytek těsta odřízneme a tyto kousky přidáme k těstu na mřížky.Celé dno koláče propícháme vidličkou a posypeme opraženou strouhankou. Na ni rozložíme jablkovou náplň.Z těsta na mřížku odebíráme postupně kousky a tvoříme válečky o průměru asi 1 cm.
Válečky klademe na jablečnou náplň do tvaru mřížky. Zbylé válečky rozložíme jako okraj po obvodu koláče.Koláč potřeme rozšlehaným vajíčkem a vložíme do předehřáté trouby.Pečeme asi 45 minut podle typu trouby.
Autor: RubyRom (Romana Rubášová ( Važanská ))) | |
Datum vložení: 16.03.2021 06:39 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz