300 g hladké mouky (v původním receptu je hodně hustá smetana, já měla 33% a byla řidší, takže jsem musela použít 325-330 g mouky)
30 g krupicového cukru
80 ml vlažného mléka
3 g sušeného droždí
100 ml vysokoprocentní smetany
špetka soli
1 vejce
Náplň:
použijte co máte rádi - mák, skořici s cukrem, Nutellu, nastrouhanou čokoládu, povidla, vymačkaná nastrouhaná jablka se skořicí, marmeládu ...
Do vlažného mléka vsypte sušené droždí a promíchejte. Nechte min. 15 minut stát. Do mísy prosejte mouku, přidejte cukr, sůl, vejce a smetanu. Po oživení kvasnic je spolu s mlékem vlijte ke zbytku do mísy. Vypracujte hebké nelepivé těsto. Musíte mísit alespoň 10 minut.
Z těsta vytvarujte bochánek, vraťte ho do mísy, přikryjte utěrkou a nechte v teple alespoň hodinu kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.Poté těsto vyklopte na pomoučenou pracovní plochu, prohněťte a rozdělte na 5 stejných částí. Opět z nich vytvořte bochánky a nechte ještě 15 minut kynout.
Připravte dortovou formu o velikosti cca 20 cm, vyložte dno pečicím papírem a boky vymažte máslem.
Z každého bochánku vyválejte oválnou placku a polovinu nařežte na tenké proužky. Použila jsem plastovou stěrku. Na plnou polovinu naneste náplň a srolujte směrem k proužkům. Každý díl vložte ke straně formy. Zakryjte a nechte další hodinu nakynout.
Po hodině pomažte nakynuté "smotky" mlékem, vložte do trouby rozpálené na 170 °C a pečte cca 20 minut dozlatova. Zkuste špejlí.
Fotopostup a ostatní fotografie najdete na https://inkitchenopen.blogspot.com/
Určitě bude výborná i slaná verze, třeba s pestem z medvědího česneku s parmezánem apod.
Zdroj: Několik zahraničních blogů.
Autor: 1974andrea (Andrea Motlíková) | |
Datum vložení: 23.03.2021 17:59 |
Domácí vánočka | |
Tvarohová štola | |
Vánoční tvarohová štola | |
Vánočka Moniky Absolonové | |
Čokoládová poleva od... | |
Nadýchaný hrnečkový perník | |
Chutné vafle | |
Bílková poleva na perníčky | |
Máslový krém na vánoční... | |
Štafetky |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz