TopRecepty.cz

Šťavnatý koláč s jablečným tvarohem


Šťavnatý koláč s jablečným tvarohem

Suroviny

Těsto:
150 g nahrubo nastrouhaných jablek
4 vejce
150 g cukru krupice
100 ml oleje
citronová kůra (dle chuti)
skořice mletá (dle chuti)
200 g polohrubé mouky
3/4 prášku do pečiva (lze použít i prášek do perníku)
Náplň:
250 g měkkého tvarohu
250 g jablek pokrájených na kostičky
cukr krupice (dle chuti)
1 lžíce vanilkového pudinku (v prášku)
citronová kůra (možno vynechat)
skořice mletá (možno vynechat)
Volitelně:
drobenka na povrch
moučkový cukr na posypání
Dále:
máslo na vymazání formy
hrubá mouka na vysypání

Postup

Koláčovou nebo dortovou formu o průměru 33 cm (nebo pekáček) vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
V dostatečném předstihu zapneme troubu a předehřejeme ji na 170 °C.Připravíme náplň. Tvaroh smícháme s cukrem a pudinkem a taktéž vmícháme drobně pokrájená jablka. Tvaroh sladíme dle sladkosti / kyselosti jablek a též ho můžeme dochutit citronovou kůrou nebo skořicí.Připravíme těsto. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky a z bílků vyšleháme pevný sníh.Žloutky prošleháme s cukrem a promícháme s nastrouhanými jablky. Dochutíme skořicí nebo citronovou kůrou, případně obojím. Vmícháme olej, polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec už lehce vmícháme tuhý sníh.Těsto nalijeme do připravené formy a poklademe hromádkami jablečného tvarohu.
Pokud jsme milovníky žmolenky, posypeme koláč před pečením hrníčkem hotové drobenky.Pečeme v předehřáté troubě (lze i v remosce), předehřáté na 170 stupňů, cca 30 minut. Vyzkoušíme špejlí, zda těsto nelepí.Koláč necháme po upečení zchladnout, pak nakrájíme a podáváme. Před podáváním můžeme posypat moučkovým cukrem.

Poznámka

Není nutné žádné proležení. Koláč je vláčný, šťavnatý a velmi jedlý ihned po zchladnutí.

autor Autor: recepty73 (Jiří Jirka)
Datum vložení Datum vložení: 30.04.2021 20:28

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz