Těsto světlé:
6 vajec
120 g krupicového cukru
citronová kůra z 1/2 citronu (není nutná)
špetka soli
80 g hladké mouky
10 g solamylu
1 lžíce másla
Krém:
1 smetana ke šlehání
1 Créme Olé bez vaření vanilka
1 konzerva (314 ml )mandarinek
2 lžíce rybízové marmelády (není nutné)
Těsto tmavé:
6 vajec
120 g krupicového cukru
80 g hladké mouky
10 g solamylu
2 rovné lžíce kakaa
1/2 lžičky kypřícího prášku
špetka soli
1 lžíce másla
Krém:
1 Créme Olé bez vaření čokoládový
100 g čokolády rozpuštěné s máslem
(30 g másla)
50-70 ml mléka
1 lžíce rumu
olej na potření papíru
Zapneme troubu na 180°C , plech vyložíme papírem na pečení, na který lehce rozetřeme pár kapek oleje
(půjde lépe sloupnout). Rozpustíme máslo a necháme zchladnout.Vejce rozdělíme na bílky a žloutky, bílky dáme do šlehací mísy, přidáme špetku, soli, cukr a ušleháme do husté pěny (7-10 min). Pak za stálého šlehání přidáváme postupně žloutky. Smícháme mouku se solamylem, prosejeme do vzniklé pěny, přidáme nastrouhanou kůru, máslo a zlehka ručně metličkou promícháme.Těsto vlijeme na připravený plech, stěrkou uhladíme, dáme do trouby a po 2-3 minutách (až těsto vyskočí), stáhneme teplotu na 160 ° C a dopečeme dorůžova, cca10 minut (podle trouby, hlídáme).
Upečený plát sundáme i s papírem stranou a necháme vychladnout - NEROLUJEME, můžeme zlehka potřít rybízovou marmeládou.Do hlubší uzavíratelné misky dáme všechny ingredience na krém a protřepeme. Krém rozetřeme po celé ploše až 2 cm od konce, rolujeme od protilehlé strany, při rolování stahujeme papír a současně trochu utahujeme roládu. Dáme vychladit, pocukrujeme nebo dozdobíme dle fantazie. Krájíme ostrým nožem, který po každém řezu otřeme nebo opláchneme teplou vodou.Tmavou roládu uděláme stejným způsobem, jen k mouce a solamylu přidáme kakao s práškem. Stejně postupujeme i při přípravě krému, vše dáme do uzavíratelné misky a protřepeme. Mléka přidáme dle potřeby, aby šel krém lehce rozetřít. Potřeme plát, srolujeme, vychlazenou a ozdobenou roládu nakrájíme,
Rolády se povedou vždy každému, krémy můžete prohodit, světlý do tmavé a tmavý do světlé.
Autor: Marie Svarcova | |
Datum vložení: 02.05.2021 09:04 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz