Těsto:
140 ml vody
1/2 rozšlehaného vejce
350-370 g hladké mouky
75 g sádla
75 g cukru
velká špetka soli
13-15 g čerstvého droždí
Náplň:
250 g mletého máku
300 ml mléka
0,25-0,5 lžičky mleté skořice
1 lžíce pikantní marmelády
2 lžíce cukru
1/2 rozšlehaného vejce na pomašlování
Na posyp:
mandlové lupínky
Ve vodě rozmícháme lžičku cukru, všechno droždí a asi lžíci mouky (vše z přichystaného, odváženého množství) a 30 minut necháme kvásek pracovat.Zatím si připravíme makovou nádivku: Mléko přivedeme k varu, vsypeme do něj mák a při nízké teplotě provaříme do zhoustnutí. Do odstaveného přidáme cukr, marmeládu a skořici a necháme vychladnout.K vykynutému kvásku přidáme zbytek surovin, dobře uhněteme, potom mísu zakryjeme a těsto necháme asi hodinu vykynout.Vykynuté těsto na pomoučeném stole propracujeme a rozdělíme na 8-10 kousků, z každého uděláme plošší bulku a všechny je uložíme na plech s pečícím papírem nebo fólií.Po částečném nakynutí – stačí 10 minut – do bulek vtlačíme důlek (třeba obyčejnou sklenicí, ale kdo peče koláče častěji, může si koupit v obchodě důlkovač na koláče), naplníme ho makovou náplní, posypeme mandlovými lupínky a koláče necháme dokynout (cca 30 minut). Okraje koláčům potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme je ve vyhřáté troubě (190°C/15-18 minut).Hotové koláče budou chutnější, pokud jim hned po vytažení z trouby, ještě na plechu, potřete okraje rozpuštěným máslem smíchaným s rumem.
Tento a další moje recepty najdete na www.pekarnomanie.cz
Autor: cathleen (Iva Trhoňová) | |
Datum vložení: 20.05.2021 19:24 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz