Těsto:
220-230 g vody (podle velikosti použitých žloutků)
2 žloutky
50 g sádla
1/2 rovné lžičky soli
400 g hladké mouky
100 g polohrubé mouky
3 vanilkové cukry (60 g)
10 g čerstvého droždí
Na potření a posyp:
vejce
celý mák
Ručně nebo s robotem:
Z menší části vlažné tekutiny, lžičky cukru, všeho čerstvého droždí a 1-2 lžic mouky (vše z připravených, odvážených surovin) umícháme kvásek, který necháme asi 20 minut kynout.Potom k němu přidáme zbytek surovin, uhněteme a dobře propracujeme těsto, které necháme zakryté v míse cca hodinu kynout.Pro domácí pekárnu:
Všechny suroviny na těsto dáme do formy pekárny (nejprve tekuté, pak suché, droždí nahoru na mouku) a zapneme program Těsto.Vykynuté těsto na stole zlehka propracujeme, rozdělíme na dva kusy a z každého uděláme malý bochníček.Po 10 minutách odpočinku obě těsta rozválíme do kruhu a rádýlkem (kolečkem na pizzu nebo nožem) je rozdělíme na osminy.Všechny klínky těsta smotáme do rohlíčků, které uložíme kynout na plech s pečicím papírem.Po 30-40 minutách makovky potřeme vejcem, rozšlehaným se lžící mléka a posypeme celým mákem.Pečeme ve vyhřáté troubě na 190-200 °C asi 13-17 minut.
Pekárnománie http://www.pekarnomanie.cz
Autor: cathleen (Iva Trhoňová) | |
Datum vložení: 01.07.2021 15:56 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz