Těsto:
300 g polohrubé mouky
200 g hladké mouky
4 žloutky
100 g rozpuštěného sádla
1 lžíce majonézy
2 lžíce cukru + 1 lžička cukru do kvásku
30 g droždí
230-250 ml mléka
2 lžíce rumu
nastrouhaná kůra z 1 citronu
sůl
Povidlová náplň:
300 g povidel (cca)
cukr
rum
skořice
Tvarohová náplň:
500 g tvarohu (kostky)
1 větší vejce
cukr podle chuti
citronová kůra
hrst rozinek předem namočených v rumu
Drobenka:
80 g másla
100 g polohrubé mouky
100 g moučkového cukru
Na potření:
rozpuštěné máslo s rumem
Nejdříve do části vlažného mléka dáme cukr, droždí a necháme chvíli nakynout.V míse smícháme všechny přísady na těsto a přidáme kvásek. Těsto pořádně vyhněteme a dáme pod utěrku kynout.Připravíme tvarohovou náplň. Smícháme dohromady tvaroh, vejce, cukr dle chuti, citronovou kůru a rozinky.Připravíme povidla. Smícháme je se skořicí, rumem a cukrem.Vypracujemev drobenku - máslo smícháme (prohněteme) s cukrem a moukou.Na pomoučený vál odkrajujeme kousky těsta. Každý kousek zploštíme, naplníme náplní a uzavřeme. Klademe na plech s pečícím papírem.Uprostřed koláčku uděláme důlek, potřeme vejcem, dáme povidla a drobenku.Pečeme na 190 °C asi 15 minut do růžova.Ještě horké potíráme rozpuštěným máslem s rumem.
Měla jsem povidla řídká, tak jsem rozmixovala asi 8 karamelových sušenek a zamíchala. Povidla nevytekla. A chuť byla moc dobrá. Na zploštění koláčků používám vejce zamotané ve vyprané útěrce. Náplň se dostane do krajů a povidla se tam pěkně vejdou. Koláče jsou i po třech dnech dobré, samozřejmě dobře uskladněné.
.
Autor: mika59 | |
Datum vložení: 06.07.2021 23:09 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz