Korpus:
9 vajec (450 g)
180 g cukru
180 g hladké mouky
90 g mletého máku
9 g kypřicího prášku
kůra z 1 citronu
Nálev:
100 g mražených borůvek
100 g mražených ostružin
100 ml vody
50 ml borůvkového sirupu
50 ml rumu (nebo 50 ml vody a 1 lžička rumového aroma)
Dokončení:
200 g marmelády (může být i domácí rozvar)
300 g bílé čokolády
100 ml smetany ke šlehání
20 ml citronové šťávy
Vejce oddělíme na žloutky a bílky. Bílky vyšleháme s cukrem do pevného sněhu. Opatrně přidáme žloutky a následně prosátou mouku s mákem a kypřicím práškem.Těsto dáme do formy vyložené pečicím papírem a pečeme přibližně 50 minut při 160 °C. Hotový korpus necháme vychladnout a následně rozkrojíme na tři pláty.Mražené ovoce rozmixujeme s vodou a ostatními surovinami na nálev. Propasírujeme, aby byla šťáva hladká.Na podložku položíme plát korpusu, rovnoměrně polijeme půlkou nálevu. Potřeme polovinou marmelády a přiklopíme plátem těsta. Polijeme zbytkem nálevu, potřeme zbytkem marmelády a položíme třetí plát těsta. Trochu přimáčkneme a dáme přes noc do lednice.Druhý den rozpustíme čokoládu v horké smetaně. Necháme trochu vychladnout, poleva zhoustne a nebude stékat z dortu. Řezy překlopíme vzhůru nohama. Vrchní suchá vrstva je tedy nyní dole a díky přetočení se tak nasákne nálevem z prostřední vrstvy, ale ne tolik, aby se lepila k podložce.Nakonec celé řezy polijeme polevou (čokoláda se smetanou), případně libovolně ozdobíme a dáme ještě alespoň na 2 hodiny do lednice.
* Formu používám čtvercovou 25x25 cm.
* Ovocný rozvar: 400g mraženého ovoce povařím se 100 g želírovacího cukru (třtinový 4:1 od Labety). Propasíruji a nechám vychladnout.
Můj instagram: https://www.instagram.com/miska.kulicka.varimslask...
Autor: MiskaKulicka (Míša) | |
Datum vložení: 25.07.2021 12:13 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz