asi 250 ml mléka
30 g droždí
100 g cukru
500 g hladké mouky
sůl
2 žloutky
vanilka
citronová kůra
100 g másla nebo jiného tuku na pečení
1 bílek na potření
máslo s rumem na potření po upečení
rozinky namočené v rumu
Tvarohová nádivka:
500 g tvarohu v alobalu
30 g másla
2 žloutky
cukr podle chuti
citronová kůra
ze 2 bílků sníh
1 sáček vanilkového pudinku
Maková nádivka:
200 g mletého máku
mléko dle potřeby
asi 50 g cukru
50 g másla
mletá skořice
Povidlová nádivka:
200 g povidel
2 lžičky rumu
trochu skořice a hřebíčku
V polovině vlahého mléka rozdrobíme droždí, rozmícháme se lžicí cukru a mouky a promícháme na řidší kvásek, který necháme nakynout.Suroviny na makovou náplň svaříme a necháme vychladnout. Připravíme i další dvě náplně.Mouku prosejeme do mísy, smícháme se solí, vlijeme kvásek, žloutky rozmíchané ve zbytku mléka, přidáme vanilku, nastrouhanou citronovou kůru a nakonec vlahý tuk. Zpracujeme vláčné těsto, propracováváme tak dlouho, až se přestane lepit na mísu bez přidání další mouky. Přikryjeme utěrkou a necháme dobře vykynout.Těsto rozdělíme na mírně pomoučeném vále na 4-5 kusů a vypracujeme dokulata tak, aby vznikl vyšší okraj. Okraje potřeme rozšlehaným bílkem a ozdobnými sáčky stříkáme střídavě nádivky. Na tvaroh dáme rozinky předem namočené v rumu. Můžeme posypat koláče i hoblinkami z mandlí.Koláče vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 180 st. asi 20 minut. Doba pečení se odvíjí od typu trouby. Ještě horké koláče potřeme rozpuštěným máslem, smíchaným s rumem.
Autor: RubyRom (Romana Rubášová ( Važanská ))) | |
Datum vložení: 25.07.2021 18:59 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz