Těsto:
240 g vody
500 g hladké mouky
50 g cukru
50 g změklého másla
13-15 g čerstvého droždí
špetka soli
Náplň:
60 g jemně strouhané hořké čokolády
100-120 g změklého másla
2 lžíce kakaa
50 g cukru (písek nebo jemný krystal)
50 g hladké mouky
malá špetička skořice (nemusí být)
Dále bude potřeba:
kousek másla na potření muffinek před pečením a po jejich upečení
V domácí pekárně: Všechny suroviny na těsto vložíme do formy pekárny (v pořadí tekuté, suché) a na uhnětení těsta použijeme program bez předehřevu.
Ručně nebo robotem: Ve vodě rozmícháme droždí, přidáme zbytek surovin a uhněteme hladké těsto.Těsto v pekárně ani v míse robota kynout nenecháme, ale hned po unětení ho uložíme do dostatečně prostorné mísy nebo plastové dózy, uzavřeme a uložíme na 40-45 minut kynout do lednice. Připravíme čokoládovou náplň: Všechny suroviny pokojové teploty spolu dobře promícháme.Po této době studené, ale nakynuté těsto z lednice vytáhneme, na lehce pomoučeném stole rozválíme na plát o síle asi 3-4 mm a kromě okrajů ho celé potřeme čokoládovým máslem. Pak plát na třikrát složíme (podle foto postupu 1) – vše děláme poměrně rychle, aby se těsto moc nenahřálo. Vznikou nohavici trochu poválíme, aby byla nižší, a také složíme na třetiny.Balíček těsta uzavřený v misce hned uložíme zpátky do lednice na 30 minut kynout. Poté těsto znovu rozválíme, tentokrát na plát silnější (cca 0,75-1 cm). Pracujeme krátkými, jemnými tahy, abychom vrstvy neprotrhli. Plát poskládáme zcela stejně, jako poprvé – nejprve na třetiny, nohavici poválet, složit na třetiny – a tento balíček, zavřený v misce, znovu uložíme na 30-35 minut kynout do lednice (druhá fotka fotopostupu).Po druhém lednicovém kynutí balíček těsta z lednice vytáhneme a na nepatrně pomoučeném stole rozválíme do delšího obdélníku těsta.Z delší strany těsto svineme do rolády (vznikne roláda úzká a poměrně dlouhá), ostrým nožem nebo nití (jako knedlíky) ji nakrájíme na 12-16 kousků a každý z nich uložíme do muffinové formičky. Kousky rolády je nutné krájet tak široké, aby se do formičky dobře vešly a daly se tam pohodlně usadit. Do muffinového plechu se vejde 12 kusů, zbylé 4 necháme kynout a upečeme v máslem vymazaných jednoporcových zapékacích formičkách. Později je dáme péct zároveň s muffinovým plechem.Čokomuffiny necháme asi 30-40 minut nakynout, potřeme je rozpuštěným máslem a upečeme ve vyhřáté troubě (200 °C / asi 13-17 minut, podle velikosti muffinek). Dejte pozor na vysušení, upečené muffiny jsou tmavé čokoládou.
Hotové vytáhneme z trouby, hned horké ještě jednou potřeme rozpuštěným máslem a pocukrujeme.
Tento a další moje recepty najdete na webu http://www.pekarnomanie.cz
Autor: cathleen (Iva Trhoňová) | |
Datum vložení: 17.08.2021 11:01 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz