500 g prosáté hladké mouky
špetka soli
80 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
kůra z půlky citronu
2 žloutky
100 ml oleje
250 ml vlahého mléka
25 g čerstvého droždí
asi 50 g rozpuštěného másla na potírání buchet
Náplň I:
250 g tvarohu v alobalu
200 ml smetany
cukr dle chuti
citronová kůra a šťáva z půlky citronu
2 lžičky vanilkového pudinkového prášku
Náplň II:
švestková povidla nejlépe domácí asi 200 g
trochu rumu
Tvaroh dáme do misky, přidáme cukr, citron, pudink, vlijeme smetanu a vše ručním šlehačem ušleháme dohladka.Povidla promícháme s rumem.Do hrníčku dáme část vlahého mléka a rozdrobíme do něj droždí, přidáme lžičku cukru a promícháme, necháme kvásek vzejít.Zatím si do mísy prosejeme mouku, smícháme se solí, přidáme prosátý cukr, citronovou kůru, vanilkový cukr. Vše promícháme. Zvlášť v mléce rozkvedláme žloutky, vlijeme olej, promícháme. Vlijeme do mísy s moukou a přidáme kvásek. Vše řádně propracujeme, pokud je třeba, přidáme ještě trošku mléka. Pokud možno další mouku nepřidáváme a propracováváme tak dlouho, až se těsto přestane lepit na mísu. Pak přikryjeme čistou, suchou utěrkou a necháme na teplém místě kynout. Těsto kyne asi hodinu, mělo by zdvojnásobit svůj objem.Vykynuté těsto vyklopíme na lehce pomoučený vál a rozdělíme na stejně velké dílky, každý kousek zabalíme do kuličky a necháme ještě 10 minut kynout. Pak každý kousek zpracujeme na placičku, na každou položíme vrchovatou lžičku tvarohu a lžičku povidel. Zabalíme. Pekáček vymažeme rozpuštěným máslem a každou buchtičku po stranách potřeme také máslem. Klademe je vedle sebe spojovanou částí dolů. Povrch buchtiček potřeme máslem, vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 180 st. asi 35 minut, podle typu trouby.Upečené necháme vychladnout a pak na plech položíme tác a vše rychle překlopíme a pocukrujeme.
Moje babička vždy buchty vyklápěla a já to dělám taky tak. Připomíná mi to dětství.
Autor: RubyRom (Romana Rubášová ( Važanská ))) | |
Datum vložení: 18.08.2021 08:28 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz