Těsto:
300 ml mléka
50 g cukru
50 g rozpuštěného másla
2 žloutky
500 g hladké mouky (špaldové)
7 g sušeného droždí
Náplň:
200 g mletého máku
300 ml mléka
80 g cukru
80 g povidel
1 lžíce rumu
Drobenka:
40 g mouky
20 g cukru
20 g másla
1 vejce na potření
Mléko přivedeme k varu, vsypeme mák s cukrem a za stálého míchání vaříme 10 minut na mírném plamenu. Jakmile toto podceníme a urychlíme čas, bude náplň příliš sypká. Svařený mák smícháme s ostatními přísadami a necháme vychladnout.V míse promícháme mléko s cukrem, droždím a necháme 10 minut odležet. Toto se dělá proto, abychom aktivovali droždí, které v mléku začne bublat. Pokud ne, bylo špatné a je nutné vzít nové. K mléku s droždím přidáme ostatní suroviny a důkladně hněteme alespoň 5 minut. Přikryjeme mísu s těstem a dáme kynout na přibližně 1 hodinu na teplé místo, dokud těsto nezdvojnásobí objem.Vykynuté těsto na pomoučené ploše vyválíme na tenký plát a potřeme studenou makovou náplní. Opatrně, ale pevně srolujeme a nakrájíme na 12 stejných dílků. Dáme na plech s pečicím papírem a necháme ještě 30 minut kynout. Potřeme vajíčkem, posypeme drobenkou a pečeme 15 minut při 175 °C.
* Já si náplň i těsto připravuji večer a nechávám přes noc v lednici. Náplň do druhého dne krásně vychladne a zhoustne. Těsto se zpevní a je zároveň elastičtější. Výsledek je o něco lepší, než kdybyste těsto zpracovávali hned.
Můj instagram: https://www.instagram.com/miska.kulicka.varimslask...
Autor: MiskaKulicka (Míša) | |
Datum vložení: 22.08.2021 21:24 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz