Drobenka:
350 g polohrubé mouky
150 g másla pokojové teploty
1 kypřící prášek
75 g krupicového cukru
kůra z 1/2 citronu
1 vejce
Náplň šimlová:
1 vanička tvarohu
60 g mletého máku
50 g moučkového cukru
50 ml horkého mléka
1 lžíce rumu
Náplň tvarohová:
1 kostka tvarohu
200 g zakysané smetany
1 lžíce cukru - kdo má rád sladší
2 vanilkové cukry
1 lžíce vanilkového pudinkového prášku
ovoce dle chuti (čerstvé nebo mražené)
Z uvedených surovin ručně nebo v robotu vytvoříme drobenku. Dvě třetiny drobenky přendáme na plech s okrajem vyložený papírem na pečení, uhladíme a přitiskneme rukou nebo malým válečkem. Zapneme troubu na 180°C spodek/vršek a rošt dáme doprostřed.Do misky dáme mák a zalijeme vroucím mlékem, přidáme cukr a promícháme. Přidáme tvaroh, kůru, rum, promícháme, navrstvíme na základ na plechu a uhladíme. Pak uděláme tvarohovou náplň smícháním uvedených ingrediencí metličkou nebo ručním šlehačem. Navrstvíme a uhladíme na šimlovou náplň.Na tvarohovou náplň poklademe ovoce v jedné vrstvě a posypeme zbylou drobenkou. Dáme do předehřáté trouby a pečeme cca 35 minut (podle trouby). Necháme zcela vychladnout, nakrájíme a podáváme.
Šimlová náplň dostala svůj název podle zbarvení koně tzv. šiml - šedobílý, narodí se tmavý a srst se postupně mění na bílou.
Recept je na plech o velikosti 32 x 23 cm. Do moučníku můžete použít borůvky, maliny, rybíz, jahody nebo lze i švestky, meruňky, broskve aj.
Autor: Marie Svarcova | |
Datum vložení: 09.09.2021 11:00 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz