Těsto:
500 g hladké mouky
1 lžička soli
300 ml mléka
1 vejce
120 g másla
30 g čerstvého droždí
50 g cukru
Náplň:
máslo na potření
4 středně velká jablka
vanilkový cukr
mletá skořice
vejce na potření
Do vlažného mléka (stačí 150 ml), přidejte lžičku cukru z uvedeného celkového množství, rozdrobte do něj kvasnice a nechte na teplém místě, přikryté, vzejít kvásek.Do mísy prosejte mouku, promíchejte se solí, cukrem, přidejte rozpuštěné máslo, vejce, zbytek mléka a vzešlý kvásek i s mlékem a vypracujte hladké těsto. Pod utěrkou nechte těsto při pokojové teplotě kynout asi 60 minut, během kynutí těsto 2x vařečkou propracujte.Z vykynutého těsta vyválejte obdélník o tloušťce cca 0,5 cm. Potřete rozpuštěným máslem, posypte vanilkovým cukrem a skořicí, po celé ploše těsta rozprostřete nahrubo nastrouhaná jablka. Máte-li rádi jemně ostřejší chuť, posypte mletým zázvorem či kardamomen. Milovníci rozinek je rovněž mohou přidat. Poté těsto zarolujte jako roládu a krájejte z ní kolečka, široká asi 2 cm.Skládejte je vedle sebe do kulaté formy, vymazané máslem. Potřete je rozpuštěným máslem a nechte je přikryté ještě 10 minut kynout. Před vložením do trouby potřete rozšlehaným vajíčkem.Pečte v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova.
Veselý příběh z pečení na https://www.paniruzickova.cz/kroksunkrok-k-zemlovce
Autor: paniRuzickova (Iva Růžičková) | |
Datum vložení: 16.09.2021 12:02 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz