1. vrstva
300 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
250 g studeného másla
špetka soli
1 vejce
1 lžíce kysané smetany nebo rumu
2. vrstva
asi 750 g jablek
cukr
1 lžička mleté skořice
1 sáček vanilkového pudinku
3. vrstva
750 g tvarohu v alobalu
250 ml smetany ke šlehání
cukr dle chuti
citronovou kůru
4. vrstva
3 vejce
200 g moučkového cukru
100 ml oleje
5 lžic vody
200 g polohrubé mouky
1/2 prášku do pečiva
1-2 lžíce kakaa
Nejdříve připravíme jablkovou náplň, aby vystydla. Jablka zbavíme jadřinců, na hrubém struhadle nastrouháme i se slupkou. Dáme do kastrůlku, přidáme cukr, skořici, malinko zalijeme vodou a podusíme. Vanilkový pudink rozmícháme v troše vody a vlijeme do jablek, za stálého míchání povaříme. Necháme vychladnout.Všechny suroviny na tvarohovou náplň dáme do mísy a ušleháme dohladka.Světlé těsto
Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, cukr, vejce, studené máslo nakrájené na kostičky a smetanu nebo rum. Vše dobře propracujeme na hladké těsto, zabalíme do fólie a necháme 30 minut v lednici odpočinout.Těsto vyválíme na velký plech s vyšším okrajem a poklademe jablkovou náplní, pak potřeme tvarohovou náplní a zalijeme tmavým těstem.Tmavé těsto
Vejce ušleháme s cukrem. postupně přidáváme ostatní suroviny a šleháme.
Koláč vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 180 st. asi hodinu, ale záleží na typu trouby, každá peče jinak. Pro jistotu zkusíme špejlí.
Autor: RubyRom (Romana Rubášová ( Važanská ))) | |
Datum vložení: 20.09.2021 09:19 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz