Těsto:
500 g hladké mouky
1 špetka soli
80 g krupicového cukru
1 vanilkový cukr
270 g mléka (dle potřeby)
80 g másla (nebo jiného tuku)
1 žloutek
21 g čerstvého droždí
Náplň:
200 g vlašských ořechů
Před pečením:
1 vejce na potření povrchu
50 g granulovaného cukru na posyp
Běžným způsobem zaděláme kynuté těsto. Nejlépe to půjde v domácí pekárně, kde do nádoby jako první dáme vlažné mléko, rozpuštěný, ale vlahý tuk, žloutek, pak prosátou mouku smíchanou se solí, cukr, vanilkový cukr a nahoru rozdrobíme droždí. Zvolíme program Těsto.Po ukončení programu těsto vyjmeme na lehce pomoučený vál a rozdělíme na poloviny. Každou polovinu těsta vyválíme do obdélníkového tvaru o rozměrech zhruba 40x26 cm.Vyválené těsto posypeme nahrubo nasekanými ořechy a ještě lehce přejedeme válečkem, abychom ořechy do těsta mírně zatlačili. Srolujeme do rolády a pilkovým nožem nakrájíme zhruba 2,5-3 cm hrubá kolečka.Uložíme je na plech s teflonovou fólií nebo papírem na pečení. Překryjeme utěrkou a necháme vykynout.Po vykynutí, těsně před vložením do trouby, povrch potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme granulovaným cukrem.Vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 16-18 minut při teplotě 190 °C. Tento čas je pouze orientační, pečeme do mírně zlatavé barvy.Po upečení necháme šneky vychladnout na kovové mřížce.
Recept jak na výrobu granulovaného cukru: https://www.toprecepty.cz/recept/62103-granulovany-cukr/
Recept jak na kynuté těsto bez domácí pekárny: https://www.toprecepty.cz/recept/24963-jak-na-vyrobu-kynuteho-testa/
Ořechů může být i o něco méně. Ale tím, že mám svoje, tak nemusím šetřit a chutnají nám.
Šneky podle tohoto receptu se hodí podávat jako snídani nebo svačinu, chutnají ale i ke kávě.
Autor: Merylas | |
Datum vložení: 01.10.2021 13:34 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz