30 g čerstvého droždí
170 ml polotučného mléka
80 g moučkového cukru
300 g hladké mouky + na vál
200 g polohrubé mouky
1 sáček vanilkového cukru
špetka soli
2 vejce
90 g másla
cca 200 g rybízu (mám čerstvý, ale mám ho zamrazeny)
Drobenka:
40 g polohrubé mouky
40 g mletého kokosu
40 g krupicového cukru
40 g másla
Z droždí, poloviny vlažného mléka, lžičky cukru a lžíce hladké mouky připravíme kvásek, který necháme na teplém místě asi 10 minut nakynout.Do mísy prosejeme oba druhy mouky a moučkový cukr. Přidáme vanilkový cukr, sůl, 1 vejce, zbylé mléko, vzešlý kvásek a lehce propracujeme. Pak přidáme vlažné rozpuštěné máslo a vypracujeme hladké těsto. Zakryjeme ho utěrkou a necháme v teple kynout 60 minut. Potom na pomoučeném válu nakynuté těsto propracujeme a rozdělíme na kousky. Z každého dílku vyválíme kuličku. Rozložíme je na plechy s pečícím papírem (dostatečně daleko od sebe), přikryjeme utěrkou a necháme ještě 15 minut kynout.Poté kuličky rozmáčkneme (třeba pomocí naběračky) tak, abychom vytvořili slabé středy koláčků, s asi 5 mm širokými okraji. Ty lehce potřeme zbylým rozšlehaným vejcem a středy naplníme rybízem.Mouku smícháme s kokosem, cukrem a na kousky nakrájeným máslem. Připravenou drobenkou posypeme povrch ovoce a necháme opět chvíli nakynout, asi tak 10 minut. Mezitím předehřejeme troubu na 200 °C. Plechy s nakynutými koláči dáme do trouby a pečeme při 180 °C, zhruba 15 minut.
Zdroj a inspirace: Chvilka v kuchyni
Autor: MiskaM (Monika Červencová) | |
Datum vložení: 02.10.2021 18:41 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz