Těsto:
230-240 g vody
500 hladké mouky
60 g změklého sádla
1 žloutek
špetka soli
1 vanilkový cukr
50 g cukru
17 g čerstvého droždí
Dále:
1-3 lžíce mléka
1 žloutek na potření
celý mák na posypání
Z menší části vlažné tekutiny, lžičky cukru, všeho čerstvého droždí a 1-2 lžic mouky (vše z připravených, odvážených surovin) umícháme kvásek, který necháme asi 20 minut kynout.Potom k němu přidáme zbytek surovin, uhněteme a dobře propracujeme těsto, které necháme zakryté v míse cca hodinu kynout.Hotové, vykynuté těsto vytáhneme na stůl, lehce propracujeme a rozdělíme.Oddělíme 1/6 těsta, ta bude na hlavičky čertů. Velký zbytek těsta rozdělíme na 6 větších (nebo 8 menších) kousků, budoucích čertů.Také si připravíme dva plechy s pečícím papírem, čerti se tak roztahují, že se na jeden plech opravdu nevejdou.Každý kousek těsta rozdělíme napůl a vyválíme dva stejně silné a dlouhé válečky, budoucí trup s končetinami.Odloženou šestinu těsta rozdělíme podle počtu čertů (opět tedy na 6 nebo 8 menších kousků) a z každého vyválíme a dotvarujeme hlavu s čertími rohy. A čerty zkompletujeme.Hotové čerty uložíme po 3 nebo 4 kusech na jeden plech a necháme je dobře vykynout (30-60 minut, podle okolní teploty).Potřeme je žloutkem, rozšlehaným s mlékem, hustě posypeme celým mákem a upečeme ve vyhřáté troubě. Čerti jsou nejhezčí, když jsou vypečení do červena.
Tento a další moje recepty najdete na www.pekarnomanie.cz
Autor: cathleen (Iva Trhoňová) | |
Datum vložení: 01.12.2021 14:55 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz