600 g hladké mouky
300 ml mléka
150 g rozpuštěného másla
80 g cukru
20 g vanilkového cukru
4 žloutky
1 sáček sušeného droždí
1 špetka muškátového květu
1 špetka soli
1 žloutek (na potření)
1 lžíce mléka (na potření)
mandle (na posypání)
Do větší mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, vanilkový cukr, sůl, muškátový květ a promícháme.Uprostřed uděláme důlek, vlijeme vlažné mléko smícháme s droždím, žloutky a rozpuštěným máslem. Vařečkou začneme od středu míchat, k tekutým přísadám postupně vmícháváme okolní mouku.Až bude těsto příliš tuhé pro vařečku, začneme ho hníst rukou. Těsto vyklopíme na vál nebo kuchyňskou linku a zhruba 10 minut důkladně hněteme. Pokud se těsto lepí, podsypeme malým množstvím mouky.Tuto práci nám velmi zjednoduší robot s hnětacími háky nebo domácí pekárna, ve které můžeme spustit program Těsto a zároveň kromě hnětení budeme mít obstaráno i kynutí.Pokud nemáme, zpracované těsto zformujeme do koule, vrátíme do mísy, přikryjeme utěrkou nebo potravinářskou fólií a dáme kynout na teplé místo zhruba na 1-1,5 hodiny. Těsto můžeme nechat kynout v troubě vyhřáté na 40 °C.Jakmile má těsto dvojnásobný objem, vyklopíme ho na pracovní plochu a lehce prohněteme, abychom z něj vytlačili vzduch. Nyní těsto rozdělíme na 6 pramenů a zapleteme.Zamotanou vánočku dáme na plech vyložený pečicím papírem, přikryjeme a dáme ještě na asi 60 minut kynout do tepla. Pokud tuhle fázi uspěcháme, vánočka zprudka dokyne v troubě, neudrží si svůj tvar a popraská.Troubu předehřejeme na 180 °C. Vánočku potřeme bílkem smíchaným s mlékem a posypeme mandlemi, vložíme do trouby.Po 10 minutách snížíme teplotu na 160 °C a dopečeme cca 30 minut. Pokud příliš rychle hnědne, přikryjeme ji kouskem alobalu. Po vytažení z trouby necháme vychladnout.
Pokud chcete vánočku extra nadýchanou a jemnou, nahraďte část másla sádlem. Mouku jsem použila špaldovou.
Můj instagram: https://www.instagram.com/miska.kulicka.varimslask...
Autor: MiskaKulicka (Míša) | |
Datum vložení: 14.12.2021 19:16 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz