TopRecepty.cz

Kakaovo-kávové řezy s mascarpone krémem


Kakaovo-kávové řezy s mascarpone krémem

Suroviny

Spodní těsto:
1,5 hrnku hladké mouky
1/2 prášku do pečiva
1 hrnek krystalového cukru
3 rovné lžíce kakaa
špetka soli
1 hrnek vody
1/3 hrnku slunečnicového oleje
1 lžička vanilkové esence
1 lžička octa (je nutný)
Horní těsto:
4 vejce (žloutek a bílek zvlášť)
2 lžíce horké vody
4 lžíce krupicového cukru
4 lžíce polohrubé mouky
1-2 lžíce instantní kávy
špetka soli
Krém:
500 g mascarpone
1 smetana ke šlehání 33-40 %
1 lžíce moučkového cukru
Dále:
2 lžíce rybízového domácího džemu
300 ml vody
1 sáček želatiny 20 g

Postup

Zapneme troubu na 180 °C a pekáček 32 x 23 cm vyložíme pečícím papírem.Smícháme v misce všechny sypké suroviny na spodní těsto, přidáme všechny tekuté a dobře promícháme. Vlijeme na připravený plech, uhladíme vršek a dáme péct. Jakmile těsto vyběhne snížíme teplotu na 160 °C a dopečeme, cca 10-12 minut (podle trouby a zkusíme špejlí).Upečený plát obrátíme na mřížku, sloupneme papír a necháme vychladnout.Mezitím připravíme horní těsto. Dáme šlehat žloutky s cukrem, po chvilce přidáme horkou vodu a ušleháme do husté bílé pěny. Zvlášť ušleháme z bílků a špetky soli tuhý sníh. Ke žloutkům střídavě přidáváme asi natřikrát mouku smíchanou s kávou a sníh, lehce ručně metličkou promícháme.Teplotu trouby opět zvýšíme na 180 °C, papír na plech můžeme použít stejný. Těsto vlijeme na plech, urovnáme a dáme péct stejným způsobem. Pokud po vyběhnutí těsta snížíme teplotu, nevyboulí se a zůstane vrch rovný. Pečeme cca 8-10 minut a zkusíme. Dáme vychladnout a tence odkrojíme okraje.Na krém ušleháme mascarpone, šlehačku a lžíci cukru. Natřeme oba pláty stejnoměrně krémem a dáme do chladu.Želatinu připravíme podle návodu na obalu - místo cukru dáme džem a doplníme vodou do potřebného množství. Nevaříme, jen zahřejeme za stálého míchání do rozpuštění želatiny. Odstavíme a jakmile začne tuhnout, rozetřeme na připravený spodní plát a vrchní přiklopíme stranou potřenou krémem.Necháme v chladu ztuhnout, dozdobíme (čokoládou, rozdrobenými odřezky okraje, šlehačkou atd.).

Poznámka

Recept vypadá složitě, ale jsou to jen dva pláty jednoduchého těsta, spojené krémem a mírně nakyslou želatinou.

autor Autor: Marie Svarcova
Datum vložení Datum vložení: 13.02.2022 10:20

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz