Těsto:
300 g hladké mouky
150 g cukru moučka
500 g kefíru (nebo podmáslí, acidofilní mléko)
2 lžičky sody
2 lžíce kakaa
1 vejce
100 g oleje
tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání plechu
Volitelné:
borůvky nebo jiné bobule (můžou být i mražené)
ořechy
Poleva:
140 g cukru moučka
80 g rozpuštěného másla
2 lžičky kakaa
2 lžičky rumu
Všechny suroviny na těsto dobře promíchejte, aby byla směs kompaktní a bez hrudek. Vylijte na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech nebo pekáč.Na vrch rovnoměrně rozložte borůvky nebo třeba oříšky, není třeba je zamačkávat, během pečení se do těsta ponoří.
Buchtu lze upéct i bez ovoce, je báječná i tak. Dejte péct do vyhřáté trouby na 160 °C horkovzduch 20-25 minut.Mezitím nad párou vymíchejte cukr s máslem, přidejte kakao a rum. Nahřívejte zvolna, když je pára moc horká, poleva se srazí.Hotovou polevou polijte ještě horkou buchtu. Po částečném zchlazení můžete ještě posypat čokoládovými hoblinami nebo drcenými kakaovými boby.Vychladlou buchtu krájejte na čtverce nebo trojúhelníky.
Recept je podle Petry Burianové - vítězky pořadu Peče celá země. Za mě nejlepší kefírová buchta! Peču i s různými variacemi ovoce, nebo vynechám kakao a udělám vanilkovou polevu. Ale ta čokoládová je asi nejlepší.
Autor: Mama-mia | |
Datum vložení: 20.02.2022 21:35 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz