Těsto:
3 žloutky
125 g krupicového cukru
50 ml oleje
50 ml vody
125 g hladké mouky
1/2 balíčku prášku do pečiva
3 bílky
1 lžíce kakaa
mouka na vysypání plechu
máslo na vymazání plechu
Pudink:
400 ml mléka
2-3 lžíce krupicového cukru
1 vanilkový pudink
Na potření:
1 smetana na šlehání (min. 33%)
1 vanilkový cukr
1 lžíce moučkového cukru
200-250 ml zakysané smetany
Na dozdobení:
kakao
Předehřejeme troubu na 180 °C.
Plech (34x24 cm) vymažeme tukem a vysypeme moukou.V malém hrnci rozehřejeme 300 ml mléka se 2 lžícemi cukru. Přivedeme k varu.
V menší misce rozmícháme ve zbylém mléku (100 ml) vanilkový pudink. Ten poté přilijeme do vroucího mléka, ztlumíme plamen a vaříme asi 2 minuty.Ručně nebo v kuchyňském robotu utřeme žloutky s cukrem do bílé hmoty. Třeme-li v robotu, snížíme otáčky. Poté přidáme olej a vodu. Prošleháme. Přimícháme mouku, kterou jsme smíchali s práškem do pečiva.Ve vyšší nádobě vyšleháme sníh ze 3 bílků a vmícháme jej opatrně do připraveného těsta. Z této směsi odlijeme čtvrtinu a tu obarvíme jednou lžící kakaa.Na připravený plech vlijeme světlé těsto a na něj rozprostřeme kakaové těsto.Horký pudink lžící navrstvíme nepravidelně na připravené těsto a špejlí vše společně promícháme, aby nám vznikla mramorová struktura.Pečeme asi 30 minut. Po upečení necháme zcela zchladnout. Propečení kontrolujeme vpichem špejle po vytažení musí být zcela suchá.Hotový moučník necháme zcela vychladnout.Vyšleháme šlehačku s jedním vanilkovým cukrem a lžící moučkového cukru do tuha. Přimícháme zakysanou smetanu. Touto směsí potřeme upečený a vychladlý moučník. Posypeme kakaem. Servírovat můžeme hned.
Autor: Libuska z Libovani (Libuše Langmannová) | |
Datum vložení: 16.03.2022 09:35 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz