Piškot:
4 vejce
2 lžíce horké vody
4 lžíce krupicového cukru
5 plných lžic polohrubé mouky
špetka soli
Krém:
1 l mléka
1 lžíce cukru
4 sáčky vanilkového pudinku
100 g másla
150 ml vaječného koňaku (nejlépe domácí)
Na povrch:
200 g smetany ke šlehání 33%
250 g mascarpone
moučkový cukr podle chuti (nemusí být)
čokoládové zdobení na posyp
Zapneme troubu na 180 °C a plech vyložíme papírem na pečení.Ušleháme tuhý sníh z bílků se špetkou soli, poté ušleháme v jiné misce žloutky s cukrem a horkou vodou do husté bílé pěny. Do pěny přidáme prosátou mouku a metličkou zlehka vmícháme sníh. Nalijeme na připravený plech a srovnáme stěrkou povrch.Dáme péct a jakmile těsto "vyskočí" snížíme teplotu na 170 ° C a dopečeme dorůžova asi 10 minut, hlídáme. Když se odděluje od stran plechu je upečeno. Necháme na mřížce zcela vychladnout a potřeme džemem podle chuti.Zatím uvaříme z mléka, cukru a pudinkových prášků hustý pudink, do teplého metličkou vmícháme plátky másla, koňak (měla jsem hustý domácí) a necháme zakrytý fólií vychladnout. Pak navršíme na piškot a uhladíme povrch.Nakonec smícháme ušlehanou šlehačku s mascarpone - kdo chce, přidá cukr (já nedávám). Potřeme na krém a posypeme čokoládovým zdobením nebo nastrouhanou čokoládou či čokoládovým bonbonem.
Piškot na plech 32x23 cm.
Autor: Marie Svarcova | |
Datum vložení: 20.03.2022 08:34 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz