Kvásek:
1 kostka čerstvého droždí (42 g)
20 g cukru krupice
100 ml vlažného mléka
50 g polohrubé mouky
Dále:
650 g polohrubé mouky
100 g cukru krupice
1 lžička soli
1 vanilkový cukr
150 ml mléka
230 g povoleného másla
2 žloutky
1 lžíce sušené citronové kůry
50 g rozinek
50 g plátků mandlí + na posypání
2 bílky na potření
Rozinky přes noc naložíme v rumu.V menší misce vytvoříme z droždí, 20 g cukru, 50 g mouky a 100 ml mléka hladkou kašičku, kterou necháme zakrytou fólií asi 15 minut vzejít na kvásek.Z mouky, cukru, soli, vanilkového cukru, mléka, másla, žloutků, citronové kůry, rozinek, mandlí a hotového kvásku vypracujeme hladké těsto. To zabalíme do čisté utěrky a necháme na teplém místě kynout asi 1 hodinu nebo do té doby, dokud nezdvojnásobí svůj objem.Vykynuté těsto rozdělíme na dvě části. Z každé upleteme jednu vánočku ze 6 pramenů nebo dle vlastních preferencí.Hotové vánočky přesuneme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme bílkem a posypeme mandlemi. V předehřáté troubě pečeme 15 minut na 200 °C, poté ztlumíme teplotu na 180 °C a dopečeme dalších 15 minut.
Těsto je vhodné i na velikonoční mazanec.
![]() |
Autor: Ninuskaa |
![]() |
Datum vložení: 26.03.2022 10:15 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2025 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz
Všeobecné obchodní podmínky | Zásady ochrany soukromí | Cookies zásady