250 g mléka
60 g krupicového cukru
1/2 vanilkového cukru
20 g smetanového pudinku
3 lžičky instantní kávy
150 g zakysané smetany
Do kastrůlku vlijeme mléko a necháme ho zahřívat. Když bude vlažné, až lehce teplé, tak přidáme cukr smíchaný s vanilkovým cukrem, pudinkovým práškem a instantní kávou. Menší metličkou stále mícháme, až směs dosáhne bodu varu a ještě velmi krátce povaříme, zhruba 2 minuty.Pak vložíme kastrůlek do studené vodní lázně a za občasného promíchání necháme pudink zchladnout. Vodu v průběhu chlazení vyměníme opět za studenou, tím pudink dříve vychladne.Do prochladlého pudinku zašleháme zakysanou smetanu a naplníme nanuková tvořítka. Tím, že je hmota trochu hustější, tak ji ve tvořítkách ještě trochu promícháme, aby se netvořily vzduchové mezery. Vložíme minimálně na 5 hodin do mrazničky.Po důkladném zmražení nanuky vyjmeme. Jde to velmi dobře, pokud je krátce ponoříme do horké vody v nějakém užším, vyšším hrníčku. Ale stačí formičku chvíli držet v ruce a taktéž nanuky vyjmeme.
Pudink se může použít i jiný, třeba vanilkový, pak bych ale použila jen krupicový cukr. Toho se může dát i malinko více, než je v receptu, třeba jen o 10 g. I když se zdá hotová hmota sladká dost, tak sladká chuť není po zmražení stejně intenzívní, jako předtím. Chuť se pak vnímá jako méně sladká. Já ale zase nechci sladit moc. :-)
Počet kusů se může i lišit, podle velikosti tvořítek. Já používám o objemu cca 55-60 ml.
Autor: Merylas | |
Datum vložení: 27.03.2022 21:31 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz