600 g hladké mouky
300 ml mléka
80 g rozpuštěného másla
70 g rozpuštěného sádla
80 g cukru
20 g vanilkového cukru
4 žloutky
1 sáček sušeného droždí
1 špetka muškátového květu
1 špetka soli
Dále:
1 vejce na potření
mandle na posypání (není nutné)
Vlažné mléko smícháme s rozdrobeným droždím, žloutky, máslem a sádlem.Do větší mísy prosejeme mouku, přidáme sypké suroviny a uprostřed uděláme důlek a vlijeme připravenou směs.Vypracujeme hladké, pružné těsto. Tuto práci velmi zjednoduší robot s hnětacími háky nebo domácí pekárna.Vrátíme těsto do mísy, přikryjeme utěrkou nebo potravinářskou fólií a dáme kynout na 1 hodinu.Jakmile má těsto dvojnásobný objem, vyklopíme ho na pracovní plochu a lehce prohněteme, abychom z něj vytlačili vzduch. Nyní můžeme z těsta opět vytvarovat bochánek a dát kynout, nebo mazanec můžeme jednoduše ale krásně zaplést.Vytvarovaný mazanec dáme na plech vyložený pečicím papírem, přikryjeme a dáme ještě na cca 60 minut kynout do tepla. Pokud tuhle fázi uspěcháme, mazanec zprudka dokyne v troubě, neudrží si svůj tvar a popraská.Troubu předehřejeme na 180 °C. Mazanec potřeme, posypeme mandlemi (nebo mákem bez mandlí), vložíme do trouby.Po 10 minutách snížíme teplotu na 160 °C a dopečeme cca 25-30 min. Pokud příliš rychle hnědne, přikryjeme mazanec kouskem alobalu. Po vytažení z trouby necháme vychladnout.
Na úvodní fotce je místo mazance udělaný věnec. Těsto jsem zapletla ze 6 pramenů jako vánočku a svinula do tvaru věnce.
Na věnci je zdobný cukr, který se během pečení nerozpustí, není to sůl.
Můj instagram: https://www.instagram.com/miska.kulicka.varimslask...
Autor: MiskaKulicka (Míša) | |
Datum vložení: 03.04.2022 11:17 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz