5 vajec
140-180 g cukru krupice
150 g másla
400 g polohrubé mouky
1 kypřicí prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
trocha rumu
250 ml vlažného mléka
tuk na vymazání
hrubá mouka na vysypání formy
moučkový cukr na posypání
Troubu předehřejeme na 180 °C. Formu na beránka důkladně vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou.Vejce rozklepneme a rozdělíme na žloutky a bílky. Z bílků vyšleháme pevný sníh.Žloutky vyšleháme s krupicovým a vanilkovým cukrem do pěny a přilijeme rozpuštěné vlahé máslo. Dobře promícháme a přidáme mléko.Mouku s kypřicím práškem prosejeme k tekuté směsi. Přidáme rum a na závěr lehce vmícháme sníh z bílků.Těsto nalijeme do připravené formy a vložíme do předehřáté trouby.Pečeme asi 60 minut. Špejlí vyzkoušíme, zda je těsto dobře propečené. Špejle by po vytažení měla zůstat čistá.Hotového beránka vyjmeme z trouby a necháme asi 5-10 minut odpočinout. Poté vyklopíme a necháme vychladnout.Beránka pocukrujeme a na místo očí vmáčkneme rozinky.
Záleží, jak velkou formu na beránka máme, je možné, že trochu těsta zbyde. Když těsto zbyde, upečeme ho ve formě srnčího hřbetu zvlášť.
Beránka můžeme polít čokoládovou polevou.
![]() |
Autor: Hania932 (Hana) |
![]() |
Datum vložení: 15.04.2022 19:02 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2025 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz
Všeobecné obchodní podmínky | Zásady ochrany soukromí | Cookies zásady