200 ml pomerančové šťávy
20 g sypké želatiny
3 větší jablka
šťáva z 1 citronu
med
mletá skořice
Dále:
15-20 čistých, vysušených vaječných skořápek (záleží na velikosti)
olej
Šťávu ohřejeme, přidáme želatinu, zamícháme a necháme 10 minut stát.Mezitím do větší mísy na hrubém struhadle nastrouháme očištěná jablka. Pokud mají zdravou slupku, nemusíme je loupat.
Podle sladkosti jablek přidáme med, šťávu z citronu, skořici a promícháme.Dále přidáme rozpuštěnou želatinu a opět důkladně promícháme.Pomocí malé lžičky naplníme skořápky jablečnou směsí až po otvor, skořápky dáme do obalu na vajíčka a dáme uležet na 5 hodin do lednice.Pokud nespěcháme můžeme nechat přes noc.
Po odstranění skořápek můžeme vajíčka podávat s ochucenou zakysanou smetanou, šlehačkou nebo přelité ovocným rozvarem z libovolného ovoce.Neloupanými vajíčky také můžeme obdarovat malé šmigrustníky, kteří z takovéto ovocné pomlázky mívají u nás velkou radost.
Příprava vaječných skořápek.
Vaječné skořápky umyjeme, na širším konci nožíkem naťukáme malou dírku a tu opatrně zvětšíme na průměr cca 2 cm.
Obsah ze skořápek vylijeme(vytřepeme) do uzavíratelné sklenky a uchováme na pozdější použití.
Skořápky důkladně vypláchneme horkou vodou (můžeme si pomoci ukazováčkem, který se do otvoru hezky vejde a dosáhne na dno i do stran) a vnitřky pořádně vysušíme pomocí fénu.
Takto připravené skořápky uchováme v uzavíratelné krabici. Pokud budeme plnit ihned, tak do každé kápneme trošku oleje a rozetřeme buď vatovou tyčinkou, nebo ukazováčkem. Olej slouží pro snadnější oloupání.
Dospělým "mrskačům" se líbí sladkokyselá verze https://www.toprecepty.cz/recept/52161-velikonocni-aspikova-vejce/
Autor: Anna Kocikova (Drahuš) | |
Datum vložení: 17.04.2022 17:55 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz