200 g hladké mouky
400 ml mléka
4 vejce
hrst rozinek
2 PL rumu
špetka soli
Dokončeníi:
3 PL třtinového cukru krystal
1 malá lžička skořice
máslo na opečení (cca 50 g)
moučkový cukr na posypání
hustá zavařenina nebo džem s kousky ovoce
Rozinky zalijeme rumem a necháme je chvíli nasáknout.Oddělíme žloutky a bílky. Metličkou smícháme žloutky s mlékem, hladkou moukou a špetkou soli.Bílky vyšleháme do tužšího sněhu a lehce zapracujeme do těsta.Na pánvi rozehřejeme olej a máslo. Vylijeme na ni přiměřené množství těsta, aby bylo rozprostřené rovnoměrně po celé pánvi, pak na něj nasypeme rovnoměrně rozinky namočené v rumu. Necháme péct na střední teplotu dozlatova.Pak placku otočíme a necháme opékat i z druhé strany a začneme ji postupně roztrhávat.Roztrhanou placku zasypeme třtinovým cukrem a skořicí, cukr se začne rozpouštět a zkaramelizuje.Poté se může „trhanec“ přesunout na talíř, posypat jemně moučkovým cukrem a přelít ovocným džemem, který je dobré předem rozehřát. Do džemu se mohou přikrájet třeba i kompotované švestky.
Z pořadu Prostřeno.
Autor: Muflonek (Iva Strnadová) | |
Datum vložení: 18.04.2022 10:08 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz