Těsto:
3 vejce
3 lžíce krupicového cukru
1 vanilkový cukr
40 g mletého máku
60 g hladké mouky
1 lžička kypřícího prášku
Krém:
200 g smetany ke šlehání
250 g mascarpone
1 vanilkový cukr
Dále:
5 lžic švestkových povidel
1 lžíce rumu
čokoládová poleva (není nutná)
Troubu zapneme na 180 ° C a plech (mám 34x34 cm) vyložíme papírem na pečení, na který lehce rozetřeme pár kapek oleje. Smícháme prosetou mouku s práškem do pečiva a mákem.Vejce rozklepneme do mísy určené ke šlehání, přidáme cukr a ušleháme do bílé husté konzistence (zůstává stopa po metle nebo stěrce). Zlehka metličkou vmícháme moučnou směs a vlijeme na připravený plech. Uhladíme povrch a dáme péct dozlatova cca 8 minut (podle trouby , hlídáme a zkusíme špejlí).Upečený plát převrátíme na čistý papír lehce poprášený moučkovým cukrem a necháme zcela vychladnout. Zatím v misce promícháme povidla s rumem. Ušleháme šlehačku a ručně promícháme s mascarpone a vanilkovým cukrem.Vychladlý plát potřeme nejprve povidly a poté připraveným krémem, necháme asi 2 cm od okraje volný proužek a směrem k němu stočíme pomocí papíru roládu. Zabalíme ji do papíru a dáme ztuhnout do chladu.Před podáváním můžeme roládu potřít čokoládovou polevou, pocákat čokoládou nebo jen poprášit moučkovým cukrem. Po zaschnutí čokolády nakrájíme na 2 cm široké dílky.
Autor: Marie Svarcova | |
Datum vložení: 29.05.2022 08:46 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz