400 g hladké mouky
sůl
1 kostka droždí
3 lžíce cukru krystal
50 g majolky
80 g rozpuštěné másla
150-200 ml mléka
3 žloutky
Náplň:
500 g tvarohu v kostce
cukr podle chuti
2 žloutky
sníh ze dvou bílků
1 vanilkový pudink v prášku
rozinky namočené v rumu
povidla
Na potření před pečením:
1 vajíčko
Na potření po upečení:
rozpuštěné máslo s rumem
Droždí rozdrobíme a rozmícháme s cukrem. Až se rozteče přilijeme vlahé mléko, rozšlehané žloutky, vlahé máslo. Promícháme a přidáme prosátou mouku, sůl a majolku.
Propracujeme hladké těsto. Necháme přikryté na teplém místě kynout.Zatím si připravíme náplň:
Tvaroh dáme do mísy, přidáme pudink, žloutky, cukr a vše dobře promícháme, nakonec vmícháme rozinky a sníh z bílků.Po hodině těsto vykyne a zdvojnásobí svůj objem. Vyklopíme ho na mírně pomoučený vál, oddělíme si část těsta na mřížky a dáme stranou.Těsto rozválíme dokulata tak, aby kruh byl větší než koláčová forma. Formu vytřeme máslem a vložíme do ní těsto, upravíme do okraje formy. Dno propícháme vidličkou a rozetřeme náplň. Z těsta, které máme stranou vyválíme a vykrájíme rádýlkem proužky a poklademe na koláč.Do mezer vložíme kousky povidel a těsto potřeme rozšlehaným vejcem.
Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 180 st. asi 40 minut podle typu trouby.Ještě horký koláč potřeme rozehřátým máslem smíchaným s rumem.
Vychladlý koláč pocukrujeme.
Autor: RubyRom (Romana Rubášová ( Važanská ))) | |
Datum vložení: 06.06.2022 13:52 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz