Korpus:
4 vejce
4 lžíce cukru krupice
2 lžíce horké vody
2 lžíce slunečnicového oleje
3 lžíce hladké mouky
2 lžíce kakaa
1 lžička kypřícího prášku
Krém:
1 tučný tvaroh ve vaničce
200 g kysané smetany - 30%
50 g másla
3-4 lžíce lískooříškového krému
Poleva:
200 g hořké čokolády
1 lžíce smetany
Dále:
1 hrst lískových oříšků
Zapneme troubu na 180° C a plech 23x32 cm vyložíme pečícím papírem i do stran. Prosejeme mouku s práškem, kakao, vše promícháme a dáme stranou.Do šlehací mísy dáme vejce s cukrem a šleháme na nejvyšší stupeň, přidáme horkou vodu a ušleháme hustou bílou pěnu, přilijeme olej. Do pěny ručně metličkou vmícháme po částech moučnou směs.Těsto vlijeme na připravený plech, urovnáme a dáme péct. Jakmile nabude, snížíme teplotu na 170° C a dopečeme cca 10 minut podle trouby (když se odděluje od stran zkusíme špejlí). Upečený korpus vyndáme na mřížku a necháme vychladnout.Ze všech uvedených surovin vyšleháme hladký krém ( pro rychlejší tuhnutí lze přidat i 10 g želatiny v prášku, připravené dle návodu), navrstvíme na korpus, uhladíme a necháme v lednici ztuhnout.Lískové oříšky dáme na suchou pánev a krátce opražíme, přendáme na utěrku a promnutím zbavíme slupek. Poté oříšky částečně nakrájíme na kolečka a část nasekáme najemno.Na ztuhlý krém nalijeme čokoládovou polevu z rozpuštěné čokolády se lžící smetany sladké nebo kysané pokojové teploty. Pokud je smetana studená musíme rychle promíchat, protože čokoláda také rychle tuhne. Ještě měkkou polevu posypeme oříšky a dáme do chladu ztuhnout.
Autor: Marie Svarcova | |
Datum vložení: 17.07.2022 08:58 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz