300 g hladké mouky
150 g másla
75 g třtinového cukru
1 špetka soli
1 žloutek
1 vrchovatá lžíce řeckého jogurtu
1/2 lžičky jedlé sody
čerstvé borůvky (nebo jiné ovoce)
Všechny suroviny, kromě borůvek, zpracujeme v těsto. Pokud je suché a nejde spojit stačí si podle potřeby namočit ruce ve studené vodě.Těsto zabalíme a dáme minimálně na 30 minut odpočinout.Vychlazené těsto na pomoučené desce rozdělíme na dvě poloviny a každou vyválíme na kruh velikosti talíře. Přeneseme na plech, posypeme ovocem a okraje zahneme směrem ke středu i přes ovoce, které je v krajích.Pečeme na 170 °C do zlatova.
Doporučuji nechat těsto odpočívat do druhého dne. Galetka je pak mnohem jemnější a chutnější. Těsto delší dobu chlazené je potřeba nechat povolit před válením.
Autor: Tosiii (Veronika Weber) | |
Datum vložení: 20.07.2022 00:00 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz